——–For English scroll down——–
Pyszny i pożywny chlebek bananowy z prostych składników. Czy banana bread może być jeszcze zdrowszy? Ten przepis udowadnia, że tak!
Składniki:
- 280g mąki orkiszowej
- 2 banany
- 180g jogurtu naturalnego (np. grecki)
- 3 jaja
- 70g ksylitolu zmielonego na puder
- 60g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia
- 50g rodzynek
- 60g dowolnych orzechów
![składniki banana bread](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2020/03/IMG_5464-2-1-768x1024.jpeg)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180stopni z termoobiegiem. Przygotuj foremkę keksówkę – natłuść masłem lub oleje, obsyp mąką.
Zblenduj banany, jogurt i wanilię na gładką masę.
![blenduj banan z jogurtem](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2020/03/IMG_5546-2-768x1024.jpeg)
W dużej misce utrzyj mikserem masło z ksylitolem. Dodawaj stopniowo po jednym jaju. Ubijaj całość około 5 minut.
![masa na banana bread](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2020/03/IMG_5738-1-768x1024.jpeg)
Dodaj zblendowanego banana. Miksuj do połączenia składników.
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Dodaj orzechy i rodzynki.
![Banana Bread](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2020/03/IMG_5743-1-768x1024.jpeg)
Dość gęstą masę wylej do foremki.
![Chlebek bananowy](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2020/03/IMG_5745-1-768x1024.jpeg)
Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem 45 minut, następnie 15 minut już bez termoobiegu, do suchego patyczka. Skórką będzie dość mocno przyrumieniona. Studź 15 minut przed wyjęciem.
![Banana bread - chlebek bananowy](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2020/03/IMG_5757-1-768x1024.jpeg)
Banana Bread
A delicious and nutritious banana bread with simple ingredients. Can banana bread be even healthier? This recipe proves it!
Ingredients:
- 60 grams unsalted butter, softened, plus more for greasing
- 280 grams spelled flour, plus more for dusting
- 180 grams yogurt
- vanilla
- 2 peeled bananas
- 3 large eggs
- 70 grams xylitol
- 2 teaspoons baking soda
- 50 grams raisins
- 60 grams chopped nuts
Method:
Heat the oven to 180 Celsius deegres. Grease the inside of a loaf pan with some butter and dust with flour. Set aside.
Place the yogurt, vanilla, and the bananas into a blender and purée until smooth.
In a large bowl and using a hand mixer, cream the butter and the xylitol together until light and fluffy. Add the eggs, one at a time, and beat until combined and pale. Add the banana mixture and mix until combined, about 5 minutes, then stir in the flour and baking soda. Stir to combine, then stir in the raisins and nuts. Transfer to the prepared loaf pan and bake until a knife inserted into the middle comes out clean, about 45 minutes and than 15 minutes. Cool slightly before slicing and serving.
![Banana Bread](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2020/03/IMG_5762-1-768x1024.jpeg)