Pankejki bez cukru – niezwykle puszyste, musisz tylko pamiętać o kilku ważnych krokach.
——–For English scroll down——–
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej (około 180g)
- 3 łyżki słodzika
- o,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
Wykonanie:
Składniki wyjmij z lodówki, aby się ogrzały. Najlepiej przez noc. Przesiej mąkę, unikniesz grudek.
Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, 2 łyżki słodzika, sodę, sól. Odstaw na bok.
Masło rozpuść, ostudź. Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij trzepaczką na delikatną pianę, nie na sztywno. Dodaj mleko.
Żółtka rozmieszaj tą samą trzepaczką z jedną łyżką słodzika. Dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj. Miksturę przelej delikatnie do białek. Połącz składniki.
Delikatnie dodaj mąkę do mokrych składników. Przemieszaj kilka razy, pozostaw nawet z małymi grudkami. Wstaw na chwilę do lodówki.
Smaż na płaskiej patelni bez użycia tłuszczu. Obracaj sylikonową łopatką.
Fluffy Pancakes Without Sugar
Ingredients:
- 1 cup spelt flour (180 grams)
- 3 tablespoons of sweetener
- 0,5 teaspoon baking powder
- 0,5 teaspoon baking soda
- pinch of salt
- 1 tablespoon butter, melted
- 2 each eggs, yolks and white separated
- 1 cup milk
Method:
Mix all dry ingredients. Sift the flour through a sieve.
Melt the butter over medium low heat.
Crack the eggs and separate the yolks and the whites (save both.) Whisk the egg whites until fluffy (like a whiskey sour consistency). Add the milk to the egg whites.
In a separate bowl, stir the yolks until blended. Add the sweetener. Stir to incorporate. Add the cooled, melted butter slowly into the egg yolk mixture. Slowly whisk the yolk mixture into the egg white mixture until fully incorporated.
Slowly whisk the flour mixture into the wet mixture so that no clumps form. Whisk through to fluffy consistency and refrigerate for few minutes.
Fry in a pan.
Pyszne!!
Świetnie, że smakowały. To jedne z ulubionych przepisów, które są testowane na moim blogu przez odwiedzających.