czekotrufle o posmaku kawowym

Czekotrufle o posmaku kawowym

Czekotrufle o posmaku kawowym, czyli coś na ząb!

Kulajcie czekotrufle o posmaku kawowym. Idealne do kawki!

 

Czekotrufelki o posmaku kawowym
Słodycze z błonnikiem. Idealne do kawy!
Oceń przepis
Wydrukuj
Składniki
  1. Na około 21 sztuk:
  2. 150g czekolady gorzkiej (1,5 tabliczki)
  3. 1 opakowanie serka ricotta 250g
  4. 1,5 łyżki zaparzonej mocnej kawy
  5. 1 szklanka płatków owsianych górskich (można je lekko zmielić) lub błyskawicznych
  6. Polewa:
  7. 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, 1 łyżka oleju, wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Ricottę chwilę zmiksować z zaparzoną kawą.
  3. Wymieszać przestudzoną czekoladę z serkiem i kawą. Dodać 1 szklankę płatków owsianych.
  4. Przełożyć do miseczki, studzić w lodówce.
  5. Po zakrzepnięciu kulać trufelki.
  6. Maczać w rozpuszczonej czekoladzie gorzkiej, wymieszanej z łyżką oleju kokosowego (innego oleju). Wówczas polewa będzie bardziej błyszcząca.
  7. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kłaść na papierze do pieczenia lub folii.
  8. Zaczekać, aż czekolada zastygnie (można włożyć do zamrażarki).
Wskazówki
  1. Wartość energetyczna:
  2. Jedna trufelka ma 100kcal, białko 2,5g, tłuszcze 5,5g, węglowodany 9g, błonnik 0,5g, wapń 31mg, potas 88mg, magnez 23mg.
Poradnia dietetyczna Trzebnica | Wrocław https://rakickafoodconcept.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *