——–For English scroll down——–
Woń tych bułeczek unosi się długo po upieczeniu. Cynamonki znamy jako słodkie, upakowane tłuszczem bułeczki. Nie musi tak być. Przed Wami odchudzona wersja. A cynamon to jedna z najbardziej przeciwzapalnych przypraw świata.
Składniki na ciasto:
- 400g mąki orkiszowej
- 30g ksylitolu
- 20g drożdży lub 8g suchych
- 2 szczypty soli
- 3/4 szklanki mleka
- 55g rozpuszczonego masła
- 1 jajo
Składniki nadzienia:
- 45g ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej
Składniki polewy:
- 1/2 serka philadelphia light
- łyżka masła orzechowego
- łyżka syropu klonowego
Wykonanie:
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj jajo, sól, ksylitol i drożdże oraz rozpuszczone masło. Wymieszaj łyżką. Następnie dodaj mąkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyrób ciasto, aby było elastyczne i odrywało się od ręki. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki. Przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 15minut.
Gdy ciasto wyrasta przygotuj nadzienie. Wymieszaj cynamon z ksylitolem i odstaw.
Ciasto rozwałkuj na kształt dość dużego prostokąta. Posmaruj olejem. Posyp przygotowanym cynamonem.
Zroluj ciasto, zaczynając od dłuższego brzegu.
Użyj nitki do krojenia bułeczek. Poukładaj bułeczki w odstępach około 2cm od siebie na blasze i pozostaw do dalszego wyrośnięcia pod przykryciem ściereczką na około godzinę.
Piecz w 170 stopniach do 20minut.
W tym czasie przygotuj polewę: wymieszaj serek z syropem klonowym i masłem orzechowym.
Smaruj jeszcze ciepłe bułeczki. Smacznego!
Cinnamon Rolls
Ingredients:
For the dough:
- 400g of spelled flour
- 30g of xylitol
- 20g yeast or 8g dry yeast
- 2 pinches of salt
- 3/4 cup of milk
- 55g of melted butter
- 1 egg
For the filling:
- 45g of xylitol
- 1 teaspoon of cinnamon
- Oil
For the glaze:
- 1/2 Philadelphia light cheese
- spoon of peanut butter
- spoon of maple syrup
Method:
Make the dough: Place the flour, xylitol, yeast, salt in a large bowl and stir to combine. Place the eggs, melted butter and milk in the bowl. Add the dry ingredients, and mix for about 3 minutes to combine. Knead the dough so that it is flexible and detaches from the hand. If necessary, add a little more flour. Place a clean kitchen towel over the bowl and set the bowl aside to ferment for 15minutes.
Prepare the filling: combine the xylitol and cinnamon.
Roll out the dough and form the rolls: Roll out the dough into a fairly large rectangle. Brush with oil. Sprinkle with the prepared cinnamon. Roll the dough, starting from the long edge. Use the thread to cut the buns. Arrange the buns about 2 cm apart on the baking tray and leave to rise further, covered with a cloth for about an hour.
Bake at 170 degrees for 20 minutes.
Meanwhile, prepare the glaze: mix the cream cheese with maple syrup and peanut butter.
Brush warm buns. Enjoy your meal!