cynamonki - cinnamon rolls

Cynamonki – cinnamon rolls

——–For English scroll down——– 

Woń tych bułeczek unosi się długo po upieczeniu. Cynamonki znamy jako słodkie, upakowane tłuszczem bułeczki. Nie musi tak być. Przed Wami odchudzona wersja. A cynamon to jedna z najbardziej przeciwzapalnych przypraw świata.

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki orkiszowej
  • 30g ksylitolu
  • 20g drożdży lub 8g suchych
  • 2 szczypty soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 55g rozpuszczonego masła
  • 1 jajo

Składniki nadzienia:

  • 45g ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej

Składniki polewy:

  • 1/2 serka philadelphia light
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka syropu klonowego
składniki cynamonek - cinnamon rolls

Wykonanie:

Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj jajo, sól, ksylitol i drożdże oraz rozpuszczone masło. Wymieszaj łyżką. Następnie dodaj mąkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyrób ciasto, aby było elastyczne i odrywało się od ręki. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki. Przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 15minut.

ciasto na cynamonki - cinnamon rolls

Gdy ciasto wyrasta przygotuj nadzienie. Wymieszaj cynamon z ksylitolem i odstaw.

Ciasto rozwałkuj na kształt dość dużego prostokąta. Posmaruj olejem. Posyp przygotowanym cynamonem.

nadzienie na cynamonki

Zroluj ciasto, zaczynając od dłuższego brzegu.

Użyj nitki do krojenia bułeczek. Poukładaj bułeczki w odstępach około 2cm od siebie na blasze i pozostaw do dalszego wyrośnięcia pod przykryciem ściereczką na około godzinę.

cynamonki do wyrośnięcie

Piecz w 170 stopniach do 20minut.

wyrośnięte cynamonki

W tym czasie przygotuj polewę: wymieszaj serek z syropem klonowym i masłem orzechowym.

Smaruj jeszcze ciepłe bułeczki. Smacznego!

cynamonki - cinnamon rolls

Cinnamon Rolls

Ingredients:

For the dough:

  • 400g of spelled flour
  • 30g of xylitol
  • 20g yeast or 8g dry yeast
  • 2 pinches of salt
  • 3/4 cup of milk
  • 55g of melted butter
  • 1 egg

For the filling:

  • 45g of xylitol
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • Oil

For the glaze:

  • 1/2 Philadelphia light cheese
  • spoon of peanut butter
  • spoon of maple syrup

Method:

Make the dough: Place the flour, xylitol, yeast, salt in a large bowl and stir to combine. Place the eggs, melted butter and milk in the bowl. Add the dry ingredients, and mix for about 3 minutes to combine. Knead the dough so that it is flexible and detaches from the hand. If necessary, add a little more flour. Place a clean kitchen towel over the bowl and set the bowl aside to ferment for 15minutes.

Prepare the filling: combine the xylitol and cinnamon.

Roll out the dough and form the rolls: Roll out the dough into a fairly large rectangle. Brush with oil. Sprinkle with the prepared cinnamon. Roll the dough, starting from the long edge. Use the thread to cut the buns. Arrange the buns about 2 cm apart on the baking tray and leave to rise further, covered with a cloth for about an hour.

Bake at 170 degrees for 20 minutes.
Meanwhile, prepare the glaze: mix the cream cheese with maple syrup and peanut butter.

Brush warm buns. Enjoy your meal!

cynamonki - cinnamon roll

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *