A gdyby tak zrobić tradycyjne ciasto jogurtowe, tylko ze SKYRem i owocami? Wspomnienie lata w zdrowszej wersji, bez zbędnego cukru i z większą zawartością białka. Pyszota!
——–For English scroll down——–
Składniki:
- 240g (2 szklanki) mąki orkiszowej
- wanilia w ziarenkach lub cukier z prawdziwą wanilią
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g erytrytolu lub ksylitolu
- 50g oleju rzepakowego
- 250g (szklanka) jogurtu wysokobiałkowego z Piątnicy o dowolnym smaku lub SKYR naturalny lub smakowy
- 350g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny)
Wykonanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jaja ubić ze słodzikiem i wanilią przez 10 minut na puszystą masę.
Dodać jogurt i olej. Wymieszać łopatką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Wyłożyć do tortownicy. Na wierzchu owoce (jeśli truskawki to warto je pokroić).
Wstawić do piekarnika. Piec 45 -50minut, do suchego patyczka.
Smacznego! Ciasto jogurtowe ze SKYRem i owocami gotowe. Z biegiem dni nabiera jeszcze głębszego smaku. Warto przykryć ściereczkę, aby nie wyschło, póki nie zniknie zjedzone przez domowników.
Fruit Cake with Yogurt
Ingredients:
- 240g (2 cups) of spelled flour
- vanilla or sugar with vanilla
- 2 eggs
- 2 spoons of baking powder
- 80g of erythritol or xylitol
- 50g of rapeseed oil
- 250g (glass) of high-protein yogurt from Piątnica or natural or flavored SKYR
- 350g of any fruit (blueberries, strawberries, raspberries)
Method:
Ingredients at room temperature. Preheat the oven to 180 degrees Celsius. Line the bottom of the springform pan with baking paper.
Beat eggs with sweetener and vanilla for 10 minutes until fluffy. Add yogurt and oil. Stir with a spatula. Add flour and baking powder. Mix.
Put the dough into a springform pan. Lay out the fruit.
Put in the oven. Bake 45 -50 minutes, until the stick is dry.
Ready to eat!
Jakiej dokładnie mąki Pani użyła?
Mąka orkiszowa tortowa
Czy moge dac mąkę żytnią zamiast orkiszowej?
Tak, proszę użyć żytniej.