ciasto jogurtowe ze SKYRem i owocami

Ciasto jogurtowe ze SKYRem i owocami

A gdyby tak zrobić tradycyjne ciasto jogurtowe, tylko ze SKYRem i owocami? Wspomnienie lata w zdrowszej wersji, bez zbędnego cukru i z większą zawartością białka. Pyszota!
——–For English scroll down——–

Składniki:

  • 240g (2 szklanki) mąki orkiszowej
  • wanilia w ziarenkach lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g erytrytolu lub ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 250g (szklanka) jogurtu wysokobiałkowego z Piątnicy o dowolnym smaku lub SKYR naturalny lub smakowy
  • 350g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny)
składniki ciasta jogurtowego ze SKYRem i owocami
Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Całe jaja ubić ze słodzikiem i wanilią przez 10 minut na puszystą masę.

ubijanie jaj do ciasta ze SKYRem i owocami
Warto ubijać 10 minut na najwyższych obrotach miksera

Dodać jogurt i olej. Wymieszać łopatką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

ciasto jogurtowe

Wyłożyć do tortownicy. Na wierzchu owoce (jeśli truskawki to warto je pokroić).

ciasto ze SKYRem przed upieczeniem

Wstawić do piekarnika. Piec 45 -50minut, do suchego patyczka.

ciasto jogurtowe ze SKYREM i owocami po upieczeniu

Smacznego! Ciasto jogurtowe ze SKYRem i owocami gotowe. Z biegiem dni nabiera jeszcze głębszego smaku. Warto przykryć ściereczkę, aby nie wyschło, póki nie zniknie zjedzone przez domowników.

ciasto jogurtowe ze SKYRem i owocami

Fruit Cake with Yogurt

Ingredients:

  • 240g (2 cups) of spelled flour
  • vanilla or sugar with vanilla
  • 2 eggs
  • 2 spoons of baking powder
  • 80g of erythritol or xylitol
  • 50g of rapeseed oil
  • 250g (glass) of high-protein yogurt from Piątnica or natural or flavored SKYR
  • 350g of any fruit (blueberries, strawberries, raspberries)

Method:

Ingredients at room temperature. Preheat the oven to 180 degrees Celsius. Line the bottom of the springform pan with baking paper.

Beat eggs with sweetener and vanilla for 10 minutes until fluffy. Add yogurt and oil. Stir with a spatula. Add flour and baking powder. Mix.

Put the dough into a springform pan. Lay out the fruit.

Put in the oven. Bake 45 -50 minutes, until the stick is dry.

Ready to eat!

4 thoughts on “Ciasto jogurtowe ze SKYRem i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *