Nie masz czasu, a chcesz zjeść coś fit? Ekspresowa zupa z soczewicy będzie idealna dla Ciebie. Pyszna, rozgrzewająca i syci na długo.
Składniki na 2 porcje:
- cebula
- czosnek
- kiełbaska
- 100g czerwonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
- 1/2 kartonika passaty pomidorowej
- Przyprawy: świeża kolendra, sezam, sól, pieprz, kurkuma, wędzona papryka, lubczyk suszony
Wykonanie:
Posiekaj cebulę i czosnek, kiełbaskę, podsmaż je na suchej patelni. Dodaj odmierzoną ilość soczewicy. Zalej całość wrzącą wodą, około 0,5litra. Gotuj. Dodaj passatę pomidorową i przyprawy: sól, pieprz, szczyptę kurkumy i wędzonej papryki, lubczyku. Gotuj pod przykryciem jeszcze 15 minut, ewentualnie rozcieńczyć wodą, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta. Podawać z świeżą kolendrą i posypane sezamem.