Obłędne muffiny z mąki kokosowej z kawałkami czekolady. Bardzo szybkie w wykonaniu. Słodkie a bez cukru. Wypróbuj przepis już dzisiaj.
Koniecznie przetestuj ten przepis. Zero dodatku cukru. Muffiny z mąki kokosowej.
Składniki na około 18 sztuk:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, najlepiej takiej minimum 70% kakao.
- 2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
- orzechy włoskie posiekane około 1/2 szklanki
- dowolne owoce na wierzch (np. po borówce lub malinie)
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka krowiego (lub w wersji laktozafree np. mleko kokosowe w tej samej ilości), jeśli masa będzie za sucha, dodaj więcej mleka
- 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 jajo
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Osobno wymieszaj ze sobą składniki mokre.
Pozostaje już tylko dodać suche do mokrych i dobrze całość wymieszać. Pozostaną grudki z orzechów, a cała masa będzie dość gęsta. Jeśli jednak konsystencja będzie aż nadto zbita, dodaj jeszcze mleka.
Przekładaj do sylikonowych foremek. Piecz góra – dół w 205 stopniach 20 minut. Studź na kratce.
Witam. Na 24 sztuki zwiększyć ilość maki kokosowej i jajek?
I czy można pominąć kakao?
Pozdrawiam Agnieszka 🙂
I równiez czekoladę bym pominela 🙂
Czekoladę i kakao można spokojnie pominąć. Wówczas będą bardziej kokosowe. Zastąpiłabym kakao 2 łyżkami wiórek kokosowych bez siarki (dostępne np. w Biedronce). Co do ilości, to zależy tak naprawdę od wielkości foremek 🙂 zwiększyłabym tylko mąkę i mleko
A czy zamiast tych mlek wege mozna zwykla wode ?
Tak, lub mleko krowie 🙂 chodzi o nadanie odpowiedniej konsystencji ciasta
Czy aby na pewno bez cukru? Ksylitol to też cukier tyle że brzozowy o niskim indeksie glikemicznym… Może zdrowszy dla zębów, ale ciągle to cukier
Cukier oczywiście w rozumieniu sacharozy (cukru z cukierniczki), który nic nie wnosi, poza zwiększonym ryzykiem chorób, kiedy spożywany w nadmiarze. Zatem warto szukać takich zdrowych zastępników jak ksylitol, który dokładnie tak jak zostało zauważone ma niski indeks glikemiczny a jest słodzikiem, potocznie z nazwy cukrem brzozowym.