A gdyby tak móc rozkoszować się smakiem słodziutkiej bezy przeplatanej wytrwaną wiśnią i strukturą kruchego ciasta, a to wszystko bez grama cukru?
Koniecznie wypróbuj ten przepis na tartę z bezą bez cukru.
Składniki tarty z bezą bez cukru:
Kruche ciasto:
- 150g mąki orkiszowej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g erytrytolu zmielonego na puder
- 80g zimnego masła
- 3 żółtka
Nadzienie tarty:
- 650g wiśni (drylowane za pomocą dużej słomki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza bez cukru:
- 3 białka
- szczypta soli
- 160g zmielonego na puder erytrytolu
- łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie tarty z bezą bez cukru:
Wymieszaj suche składniki na ciasto. Dodaj posiekane masło i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki. Zagnieć parę razy, aby stało się bardziej plastyczne. Rozwałkuj i przełóż do nieprzywierającej formy na tartę. Podziurkuj widelcem.
Wstaw do nagrzanego do 170 stopni góra-dół piekarnika na 15minut.
Pozbądź się pestek z wiśni. Jeśli nie masz drylownicy wykorzystaj patent z grubą słomką. Posyp wiśnie mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar wilgoci.
Przygotuj bezę. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce słodzika. Na końcu wmiksuj mąkę ziemniaczaną.
Wiśnie wyłóż na podpieczone ciasto. Na wierzchu rozprowadź bezę.
Piecz w 170 stopniach góra-dół 15 minut. Następnie przez 10 minut z otwartymi drzwiami piekarnika nastawionego na 60stopni termoobieg podsusz bezę.
Gotowe! Przed Wami tarta z bezą bez cukru!