——–For English scroll down——–
Szybka zupa z dyni. Tradycyjny przepis, bez kombinowanych składników. Pyszna porcja warzyw w ciągu dnia.
Składniki:
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1/2 sztuk
- oliwa z oliwek
- chilli suszone lub kawałek świeżego
- imbir korzeń kilka centymetrów
- kurkuma
- ziemniak średnia sztuka
- dynia około 300g
- pomidor
- sól, curry
- pietruszka
- szynka parmeńska 2 plastry
Wykonanie:
Posiekane – czosnek i cebulkę, chilli, imbir starty i kurkumę, podsmażyć, dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i dynie również w kostkę. Całość podsmażyć i zalać wodą, gotować. Dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę. Kiedy wszystkie składniki zmiękną to całość zblendować. Przyprawić solą i curry. Na wierzchu pietruszka i plasterki szynki parmeńskiej z suchej patelni.
English version
Pumpkin soup
Quick pumpkin soup. A traditional recipe, without any fancy ingredients. A delicious portion of vegetables during the day.
Ingredients:
- garlic 2 cloves
- onion 1/2 pieces
- olive oil
- dried chillies
- a piece of fresh ginger root a few centimeters
- turmeric
- medium potato
- pumpkin about 300g
- tomato
- salt, curry, parsley
- Parma ham 2 slices
Method:
Chopped – garlic and onion, chilli, grated ginger and turmeric. Frying on olive oil, add diced potato and pumpkins. Pour whole with water to boil. Add peeled and diced tomato. When all the ingredients soften, blend it. Season with salt and curry. Fry Parma ham slices on a dry pan to make it crispy and sprinkle it with a parsley on top.