Święta tuż tuż. Zakwas na żur wielkanocny powinien odstać w ciepełku ze 3 dni, więc spokojnie zdążycie do świąt.
Zakwas na Żur Wielkanocny
W tym przepisie skupcie się na 2 rzeczach:
- zachowaniu sterylnych warunków przygotowania (wyparzcie słoik, łyżkę, użyjcie świeżej ściereczki do przykrycia, przegotujcie wodę)
- jakości użytych składników (chleb z którego pozyskacie skórkę niech będzie żytni razowy, najlepiej bez drożdży, ale koniecznie na zakwasie; czosnek tylko polski, woda z kranu). W innym wypadku zakwas na Żur Wielkanocny spleśnieje. [yumprint-recipe id=’19’]
Czy użycie mąki gryczanej jest obowiązkowe czy można użyć żytniej albo pszennej?
gryczana nie zmieni smaku zurku?
Jak najbardziej żytnia się tutaj sprawdzi. Niezależnie od użytej mąki: jaglanej, żytniej, gryczanej zakwas da nam jedynie kwaśność i nie zmieni smaku żuru
Pszennej się wystrzegamy, bo ani w niej witamin, ani błonnika, tylko gwałtownie podniesie nam stężenie glukozy we krwi.