zakwas na żur

Zakwas na Żur Wielkanocny

Święta tuż tuż. Zakwas na żur wielkanocny powinien odstać w ciepełku ze 3 dni, więc spokojnie zdążycie do świąt.

Zakwas na Żur Wielkanocny

W tym przepisie skupcie się na 2 rzeczach:

  • zachowaniu sterylnych warunków przygotowania (wyparzcie słoik, łyżkę, użyjcie świeżej ściereczki do przykrycia, przegotujcie wodę)
  • jakości użytych składników (chleb z którego pozyskacie skórkę niech będzie żytni razowy, najlepiej bez drożdży, ale koniecznie na zakwasie; czosnek tylko polski, woda z kranu). W innym wypadku zakwas na Żur Wielkanocny  spleśnieje. [yumprint-recipe id=’19’]

2 thoughts on “Zakwas na Żur Wielkanocny”

  1. Czy użycie mąki gryczanej jest obowiązkowe czy można użyć żytniej albo pszennej? 🙂 gryczana nie zmieni smaku zurku?

    1. Jak najbardziej żytnia się tutaj sprawdzi. Niezależnie od użytej mąki: jaglanej, żytniej, gryczanej zakwas da nam jedynie kwaśność i nie zmieni smaku żuru 🙂 Pszennej się wystrzegamy, bo ani w niej witamin, ani błonnika, tylko gwałtownie podniesie nam stężenie glukozy we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *