Święta tuż tuż. Zakwas na żur wielkanocny powinien odstać w ciepełku ze 3 dni, więc spokojnie zdążycie do świąt.
Zakwas na Żur Wielkanocny
W tym przepisie skupcie się na 2 rzeczach:
- zachowaniu sterylnych warunków przygotowania (wyparzcie słoik, łyżkę, użyjcie świeżej ściereczki do przykrycia, przegotujcie wodę)
- jakości użytych składników (chleb z którego pozyskacie skórkę niech będzie żytni razowy, najlepiej bez drożdży, ale koniecznie na zakwasie; czosnek tylko polski, woda z kranu). W innym wypadku zakwas na Żur Wielkanocny spleśnieje. Zakwas na Żur Wielkanocny2016-03-18 12:36:27Prosty patent na zdrowy żurek świąteczny.Składniki
- 1/2 litra wody przegotowanej, ostudzonej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- skórka od chleba razowego na zakwasie
- 1 ząbek czosnku obrany i przepołowiony
- chwila cierpliwości/ dobra jakość składników/ sterylne warunki przygotowania
Przygotowanie- Do słoika wlej wodę, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
- Dorzuć czosnek i skórkę od chleba.
- Przykryj ściereczką, obwiąż sznurkiem, lub zaciśnij gumką recepturką od zewnątrz.
- Odstaw w ciepłe, ale zaciemnione miejsce.
- Po 3-4 dniach przeprowadź test: skosztuj, czy jest kwaśny, a nie czuć pleśni. Używaj podczas gotowania żuru wielkanocnego.
Wskazówki- I jeszcze rada z ostatniej chwili, która zwiększy szansę na udany zakwas. Nastawiając zakwas, dodajcie odrobinę wody z ogórków, a zamiast ściereczki możecie użyć jałowej gazy z apteki.
Poradnia dietetyczna Trzebnica | Wrocław https://rakickafoodconcept.pl/
Czy użycie mąki gryczanej jest obowiązkowe czy można użyć żytniej albo pszennej? 🙂 gryczana nie zmieni smaku zurku?
Jak najbardziej żytnia się tutaj sprawdzi. Niezależnie od użytej mąki: jaglanej, żytniej, gryczanej zakwas da nam jedynie kwaśność i nie zmieni smaku żuru 🙂 Pszennej się wystrzegamy, bo ani w niej witamin, ani błonnika, tylko gwałtownie podniesie nam stężenie glukozy we krwi.