Wiesz, że każdy z nas ma inne poczucie słoności potraw? Co spowoduje ograniczenie soli?
Wynika to z wrażliwości oraz liczby naszych receptorów na języku. Ograniczenie soli przez 21 dni to prosty sposób, by przekonać się o tym na własnej skórze. I nagle okazuje się, że tej soli można używać trochę mniej.
Skąd najwięcej soli:
• Pieczywo
• Zupy
• Wędliny
• Kostki rosołowe i maggi
Druga strona medalu jest taka, że bez soli żyć się nie da. Nasze minimum to 1,5g/dzień. Sól (a ściślej sód w niej zawarty) jest potrzebny do utrzymywania odpowiedniego ciśnienia krwi. Tyle, że jak wykazały badania, Polacy spożywają każdego dnia 1200 razy więcej tego co wymagane, czyli aż 18g soli.
Mało kto wie, że za zbyt dużą ilością soli poza odległymi problemami z ciśnieniem, ryzykiem zawału, udaru mózgu, raka żołądka, kamicy nerkowej i osteoporozy stoją także nasze bieżące problemy: obrzęki, tycie, bóle głowy czy wzdęcia.
Spróbuj przez 21 dni (3tygodnie) uciąć sól, a będziesz zdziwiony jak słone są pokarmy, które spożywałeś dotychczas.