Obawiacie się produktów gotowych, zapuszkowanych? Marzycie o dobrej jakości domowym mleku kokosowym bez dodatków?
To przepis idealny dla Was.
Bardzo proste domowe mleko kokosowe. Zdrowa alternatywa tradycyjnego mleka. Rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do owsianek, omletów, baza do stworzenia naleśników, curry, dań wytrawnych i zdrowych koktajli! Możecie również ubić tę zestaloną część mleka kokosowego na bitą śmietanę.
Dla wegan, wegetarian, miłośników diety paleo, wszystkożerców jako urozmaicenie diety.
Zawiera tłuszcze MCT (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe), bardzo łatwo przyswajalne, bo wchłaniane bezpośrednio w wątrobie.
Potrzebujecie jedynie:
- 2 opakowania wiórków kokosowych bez żadnych dodatków (200g)
- 6 razy więcej wody, czyli 1,2 l, użyjcie wody mineralnej, a Wasze mleko będzie dodatkowo wzbogacone w wapń, magnez, potas
- gaza niejałowa zakupiona w aptece, blender, garnek
Wykonanie:
- Wiórki włóż do garnka i zalej wodą mineralną typu Muszyna. Muszynianka. Staropolanka 2000. Odstaw na noc.
- Rano podgrzej garnek tak, aby wiórki z wodą były dobrze ciepłe, tak mniej więcej do 60 stopni, czyli na tyle ciepło, aby nie parzyło w palec.
- Masę miksuj blenderem przez kilka minut.
- Przecedź masę prze gazę. Odciśnij wiórki, a mleko zbierz do słoika lub szklanej butelki.
- Mleko przechowuj w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy. Wiórki możesz wykorzystać ponownie jako dodatek do omletów i owsianek.