Czy soki owocowe są zdrowe?
Soki owocowe to skoncentrowane źródło cukru – te kartonowe są nim dodatkowo wzmacniane, a te wyciśnięte samodzielnie, obfitują w cukier naturalnie występujący w owocu.
A owoce to nie tylko cukier, to także błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dlaczego zatem wyciskać z nich głównie cukier i wodę, a np. błonnik wyrzucać do kosza? Czy zatem rezygnować z soków? Powszechną wskazówką jest: LEPIEJ ZJEŚĆ CAŁY OWOC. A co jeśli nadal mamy większą ochotę wypić sok?
Ochota na sok pomarańczowy? Skórkę owoców cytrusowych parzymy wrzątkiem. Obieramy owoc ze skórki. Blendujemy całą pomarańczę i dolewamy wody do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Proste? Banalne! A zachowujemy wszystko co w owocach najlepsze i nic nie wędruje do kosza.
Po takiej jednej szklance czujemy się usatysfakcjonowani. Podczas, gdy po szklance soku z kartonu mamy ochotę sięgnąć po następną i jeszcze jedną… Łatwo wówczas przesadzić.
Od dzisiaj możesz tworzyć ulubione mieszanki smakowe soków, bez konieczności inwestowania w wyciskarkę. Oszczędzasz swój czas i działasz ekologicznie.
A jak to wygląda z perspektywy analizy składu?
Blendowany sok pomarańczowy bije na głowę zwykły sok wyciśnięty z pomarańczy. Zawiera w jednej szklance:
- 16 razy więcej błonnika
- 4 razy więcej wapnia
- o 20 mg więcej potasu
- 4 razy więcej cynku
- więcej wszystkich aminokwasów