Czy ścierając warzywa na tarce ścieramy ich wartości?
Zastanawiałeś się, czy ścieranie na tarce powoduje straty witamin?
Odpowiedź prosta:
zależy od tworzywa, z którego jest wykonana tarka.
Stal nierdzewna jest najbezpieczniejsza dla witamin i pozostałego bogactwa, które się kryje w warzywach i owocach. Szczególnie narażona na ubytki jest witamina C.
Sprawdź czy tarka, z której korzystasz nie jest przypadkiem zaśniedziała i lekko przyrdzewiała.
Tak, tak już pora na zainwestowanie w taką ze stali nierdzewnej!
Powyższa wskazówka odnośnie zwracania uwagi na rodzaj tworzywa wykorzystywanego w produkcji sprzętów kuchennych ma zastosowanie również w przypadku pozostałych sprzętów metalowych takich jak: noże, obieraczki czy nożyczki.
Ścieranie na tarce wykonanej ze stali nierdzewnej zapobiega stratom witamin produktów.
A wiecie, że kuchnia ma także sporo wspólnego z muzyką. Mianowicie jedna z tarek nosi nazwę mandolina. Tylko w tym przypadku trzeba uważać na palce. Przykładową mandolinę możecie podejrzeć tutaj.