Bardzo szybkie ciasto gruszkowo-czekoladowe bez cukru. Sztos przepis!
Składniki:
- szklanka mieszanki mąki: 1/3 szklanki mąki ryżowej, 2/3 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g ksylitolu
- 100g orzechów laskowych
- 2 jaja
- 175g masła pokrojonego w kostkę
- 50g czekolady gorzkiej
- 5 gruszek
Wykonanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. 2 gruszki pokrój w kostkę, pozostałe pokrój na plastry.
Orzechy laskowe zmiel. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodaj masło i zrób z tego kruszonkę. Następnie cukier i jaja. Wymieszaj do połączenia składników.
W ostatnim kroku dodaj czekoladę i gruszkę. Wymieszaj.
Masę przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu porozkładaj gruszki pokrojone w plastry. Piecz w 160 stopniach góra-dół około godziny lub dłużej, aż do suchego patyczka.
Podawać koniecznie ciepłe (czekolada wówczas jest przyjemnie rozpuszczona). Można je podgrzewać przed podaniem.