ciasto gruszkowo-czekoladowe

Ciasto gruszkowo-czekoladowe

Bardzo szybkie ciasto gruszkowo-czekoladowe bez cukru. Sztos przepis!

Składniki:

  • szklanka mieszanki mąki: 1/3 szklanki mąki ryżowej, 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g ksylitolu
  • 100g orzechów laskowych
  • 2 jaja
  • 175g masła pokrojonego w kostkę
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 5 gruszek

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. 2 gruszki pokrój w kostkę, pozostałe pokrój na plastry.

Orzechy laskowe zmiel. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.

Następnie dodaj masło i zrób z tego kruszonkę. Następnie cukier i jaja. Wymieszaj do połączenia składników.

W ostatnim kroku dodaj czekoladę i gruszkę. Wymieszaj.

Masę przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu porozkładaj gruszki pokrojone w plastry. Piecz w 160 stopniach góra-dół około godziny lub dłużej, aż do suchego patyczka.

Podawać koniecznie ciepłe (czekolada wówczas jest przyjemnie rozpuszczona). Można je podgrzewać przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *