proteinowe bułki

Proteinowe bułki bez glutenu

Ciepłe białkowe bułeczki bez użycia mąki. Czy to możliwe? Tak i wykonanie jest banalnie proste.

Składniki:

  • 250g twarogu chudego
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 6 łyżek zblendowanych płatków owsianych (lub w wersji uproszczonej mąka owsiana, ryżowa)
  • 2 jaja
  • łyżeczka proszku to pieczenia (wersja gf także dostępna)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sezam do posypania
Banalnie proste składniki i wykonanie.

Wykonanie:

Ser rozdrobnij widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj 4 kulki, ułóż na blasze w sporych odstępach, bo bułki rozrosną się na boki. Posyp sezamem.

Dokładnie rozdrobnij ser.

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra/dół).

proteinowe bułki
Bułki tuż przed upieczeniem.
Pół godziny w piekarniku i gotowe.
proteinowe bułki bez glutenu
Przekrój i posmaruj ulubionym dżemem lub hummusem i przełóż wędlinką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *