Wyobraź to sobie: puszyste muffinki z truskawkami z nutą banana i cynamonu. Ich sekret to dodatek batata – świetna opcja jak przemycić to warzywo do swojej diety!
Składniki:
- 200g puree z gotowanego batata
- 300g mąki orkiszowej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 100g erytrytolu
- dojrzały banan
- łyżka cynamonu
- 40ml mleka roślinnego lub krowiego
- 80g oleju rzepakowego
- świeże truskawki
Wykonanie:
Batata obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. Wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości. Blenduj w blenderze na gładkie puree. Odstaw do przestygnięcia.
Wymieszaj suche składniki: mąka, proszek, soda, słodzik, cynamon.
Wymieszaj trzepaczką puree z jajkami, rozgniecionym bananem, dodaj mleka i oleju.
Połącz suche składniki z mokrymi. Wymieszaj.
Przełóż do foremek. Wychodzi około 12 sztuk. Na wierzchu truskawka.
Piecz 20 minut w 190 stopniach piekarnik góra-dół.
Smacznego!