Jak odchudzić panna cottę i zrobić z niej sycącą, białkową przekąskę? Zgromadź składniki i przetestuj ten prosty przepis.
Składniki:
- 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny
- mleko roślinne (sojowe lub kokosowe) 200ml (szklanka)
- jogurt proteinowy naturalny typu SKYR 230g
- erytrytol lub ksylitol 5 łyżek
- laska wanilii
- mrożone maliny
- syrop klonowy łyżka
Wykonanie:
Ziarenka wanilii wyjmij z laski.
W garnku podgrzej mleko, jogurt, słodzik, ziarenka wanilii i agar. Doprowadź do wrzenia, uważaj, aby się nie zważyło, cały czas mieszaj.
Rozlej do foremek. Przestudź. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub pozostaw na noc.
Maliny podgrzej w rondelku z syropem klonowym, aż powstanie gęsty sos.
Panna cottę wyjmij z foremek. Foremki warto zanurzyć na chwilę w kąpieli wodnej.
Polej sosem.