Pachnący cynamonem, absolutnie delikatny fit jabłecznik na cieście jogurtowym, czyli z ekstra porcją białka. Jeśli rezygnujesz, że słodkiego, bo jest niezdrowe to idealny moment na wypróbowanie wszystkich przepisów na ciasta z tego bloga! Dobrze smakują a są zdrowe.
Składniki:
- 3 jaja w temperaturze pokojowej temperaturze
- 2 duże jabłka
- 300g mąki orkiszowej tortowej
- 50g oleju rzepakowego
- 300g skyru naturalnego w temperaturze pokojowej
- 120g erytrytolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.
Jabłka przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.
Jajka ubij z erytrytolem i szczyptą soli. Następnie dolać olej oraz jogurt.
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia.
Dodać stopniowo do masy jajecznej. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładać plasterki jabłka, tak, aby na siebie nachodziły w kształt płatków kwiatów. Posypać cynamonem.
Piec koło godziny do suchego patyczka w temperaturze 180stopni. Studzić w piekarniku.
Witam
Czy można prosić o wymiary foremki 🙂 ?
Dziękuje
Pozdrawiam
Dzień dobry, standardowa tortownica 24cm średnicy. Spód warto wyłożyć papierem do pieczenia. Pozdrowienia.
Mąkę orkiszową można zastąpić kokosową?
Proszę spróbować, natomiast nie gwarantuję, że proporcje wówczas będą odpowiednie.