ciasto ze śliwkami i jeżynami

Ciasto ze śliwkami i jeżynami

To kilku składnikowe ciasto wykonasz w oka mgnieniu. Zgromadź składniki i do dzieła.

Składniki:

  • 200g jeżyn
  • 350g śliwek
  • wanilia lub ekstrakt
  • 160g słodzika
  • liście laurowe
  • łyżeczka cynamonu
  • 60g mąki orkiszowej
  • 120g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • białka z 4 jaj około 150g
  • 180g roztopionego masła
składniki ciasta

Wykonanie:

Owoce umyj, śliwki przekrój na ćwiartki. Posyp połową cynamonu i 30 g słodzika, dodaj listki i wanilię. Odstaw.

Masło roztop w rondelku, odstaw do wystygnięcia. Zmiel migdały. Rozgrzej piekarnik do 190stopni z termoobiegiem.

masło do ciasta

Zmieszaj składniki ciasta: mąkę, resztę słodzika, migdały, cynamon i szczyptę soli. Białka ubij lekko i dodaj do masy. Następnie dolej masło i wymieszaj.

Wylej ciasto do szklanej formy typu brytwanka – takiej, przez którą nie przecieknie, na wierzchu wyłóż owoce i listki laurowe, które wyciągnij po upieczeniu. Zapiekaj około 40minut.

Pyszota!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *