To kilku składnikowe ciasto wykonasz w oka mgnieniu. Zgromadź składniki i do dzieła.
Składniki:
- 200g jeżyn
- 350g śliwek
- wanilia lub ekstrakt
- 160g słodzika
- liście laurowe
- łyżeczka cynamonu
- 60g mąki orkiszowej
- 120g zmielonych migdałów
- szczypta soli
- białka z 4 jaj około 150g
- 180g roztopionego masła

Wykonanie:
Owoce umyj, śliwki przekrój na ćwiartki. Posyp połową cynamonu i 30 g słodzika, dodaj listki i wanilię. Odstaw.
Masło roztop w rondelku, odstaw do wystygnięcia. Zmiel migdały. Rozgrzej piekarnik do 190stopni z termoobiegiem.

Zmieszaj składniki ciasta: mąkę, resztę słodzika, migdały, cynamon i szczyptę soli. Białka ubij lekko i dodaj do masy. Następnie dolej masło i wymieszaj.

Wylej ciasto do szklanej formy typu brytwanka – takiej, przez którą nie przecieknie, na wierzchu wyłóż owoce i listki laurowe, które wyciągnij po upieczeniu. Zapiekaj około 40minut.
Pyszota!
