Pad thai

Pad Thai

——–For English scroll down——–

Pad thai – przepis na szybki makaron kuchni tajskiej w sosie słodko-kwaśno-słono-pysznym. Wypróbuj przepis, idealny dla osób na zdrowej diecie

Składniki:

Na sos do makaronu pad thai: (zakupicie raz i mogą być długo przechowywane w lodówce do następnego razu)

  • sos sojowy około 5 łyżek, dla uzyskania smaku umami
  • 2 łyżki syropu z agawy, dla uzyskania słodyczy
  • łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • łyżka sosu rybnego, dla uzyskania smaku słonego
  • łyżeczka soku z cytryny, dla zbilansowania smaku kwaśnego
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki wody

Do wykonania makaronu pad thai:

  • 50 g makaronu ryżowego
  • 150 g piersi z kurczaka zagrodowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka orzechów ziemnych
  • łyżeczka nasion sezamu
  • łyżka kiełków dowolnych
  • pędy bambusa
  • groszek cukrowy

Wykonanie:

Makaron zalać wrzątkiem, odstawić. Wymieszać składniki sosu. Odstawić. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Przygotować resztę składników.

W głębokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę, wrzuć kurczaka. Kurczak powinien się bardziej dusić i gotować niż podsmażać, wówczas będzie soczysty w środku. Zalej wymieszanym sosem. Gotuj chwilę.

Dodaj odcedzony makaron, nasiona słonecznika, pędy bambusa, groszek, orzeszki ziemne, kiełki, sezam i całość wymieszaj. Gotowe.

pad thai
W

English version

Pad Thai

Pad thai – a recipe for quick Thai cuisine pasta in a sweet-sour-salty-delicious sauce. Try the recipe, ideal for people on a healthy diet.

Ingredients:

  • soy sauce about 5 tablespoons, for umami taste
  • 2 tablespoons of agave syrup, for sweetness
  • teaspoon of tamarind paste
  • a tablespoon of fish sauce for a salty taste
  • a teaspoon of lemon juice to balance the sour taste
  • 2 garlic cloves squeezed by the press
  • 2 tablespoons of water
  • 50 g rice noodles
  • 150 g farm’s chicken breast
  • spoon of olive oil
  • spoon of sunflower seeds
  • tablespoon of peanuts
  • teaspoon of sesame seeds
  • spoon of any sprouts
  • bamboo shoots
  • sugar peas

Method:

Pour pasta boiling water, set aside. Mix the ingredients of the sauce. Set aside. Cut chicken meat into cubes. Prepare the rest of the ingredients.

Put the chicken into a deep pan or wok, warmed up with olive oil. The chicken should be more stewed than fryied, it will be juicy inside then. Pour the mixed sauce. Cook for a moment. Add strained pasta, sunflower seeds, bamboo shoots, peas, peanuts, sprouts, sesame seeds and mix everything.

Ready in 15 minutes

Pad thai

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *