Idealna owsianka? Jako posiłek na drugie śniadanie lub podwieczorek albo deser. Sekret to wybór odpowiednich płatków owsianych.
Dłużej będą sycić płatki owsiane górskie, w porównaniu do błyskawicznych. Zasada gotowania idealnej owsianki jest bardzo prosta: na 1 część płatków 3 części wody i szczypta soli. Mieszaj drewnianą łyżką co jakiś czas podczas około 5 do 10 minut gotowania.
Pamiętaj, że to dodatki czynią każdą owsiankę inną i wyjątkową, dlatego nigdy się nie znudzi.
Dodawaj:
- owoce surowe: banany, pomarańcze, gruszki, kiwi, ananas, jabłko, granat
- mrożone owoce rozprażone w rondelku: truskawki, jeżyny, jagody, wiśnie, nawet porzeczka
- miód, kakao, roztopiona gorzka czekolada, mleko kokosowe, masło klarowane, mleko krowie, cynamon, nasiona chia, wiórki kokosowe, mak, ulubiona konfitura, ricotta
- suszone owoce: śliwki, rodzynki, daktyle, figi, morele (byle nie te pomarańczowe – mają b.dużo siarki, poszukaj brązowych moreli bez siarki, zwykle dostępne w warzywniaku), suszone jabłka
- orzechy, pestki i nasiona: włoskie, pekan, laskowe, nerkowce, słonecznik, dynia, migdały
Wartość energetyczna 1 porcji ugotowanych na wodzie płatków owsianych:
183kcal. 6g białka, 3,6g tłuszczy i 34,7g węglowodanów złożonych (długo się trawią) i błonnik, który daje poczucie sytości i dba nie tylko o jelita
Plus wybrane dodatki
Możecie zobaczyć jak Jamie Oliver robi swoją idealną owsiankę