Budyń bez mąki i sztucznych aromatów i barwników? Nic prostszego. Wykorzystaj kaszę jaglaną.
Słodka rozpusta z profitami zdrowotnymi w bonusie? Czego chcieć więcej!
Już dziś zrób budyń jaglany na mleczku kokosowym.
Budyń jaglany na mleczku kokosowym
2016-03-02 19:25:49
Składniki
- ½ woreczka ugotowanej na wodzie kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- ½ pokrojonej na plastry miękkiej gruszki (jedyny owoc, który zawiera jod)
- ½ łyżeczki nasion chia (nasiona szałwii hiszpańskiej, bogate w kwasy omega3) do posypania
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, gotować według instrukcji na opakowaniu.
- Użyć ½ woreczka, dodać mleczko kokosowe i miód, zblendować na gładką masę.
- Na wierzchu ułożyć obraną i pokrojoną w plasterki gruszkę.
- Posypać ziarenkami chia.
- Jeść!
Wskazówki
- Wartość energetyczna:
- W porcji 391 kcal, 6,6g białka, 10,4g tłuszczy, 69,2g węglowodanów, 236,6mg potasu (5%zapotrzebowania), 92mg magnezu (26% zapotrzebowania)
Poradnia dietetyczna Trzebnica | Wrocław https://rakickafoodconcept.pl/