zakwas na żur wielkanocny

Zakwas na Żur Wielkanocny

Święta tuż tuż. Zakwas na żur wielkanocny powinien odstać w ciepełku ze 3 dni, więc spokojnie zdążycie do świąt.

Zakwas na Żur Wielkanocny

W tym przepisie skupcie się na 2 rzeczach:

  • zachowaniu laboratoryjnych warunków przygotowania (wyparzcie słoik, łyżkę, użyjcie świeżej ściereczki do przykrycia, przegotujcie wodę)
  • jakości użytych składników (chleb z którego pozyskacie skórkę niech będzie żytni razowy, najlepiej bez drożdży, ale koniecznie na zakwasie; czosnek tylko polski, woda z kranu). W innym wypadku zakwas na Żur Wielkanocny  spleśnieje. 
    Zakwas na Żur Wielkanocny
    Prosty patent na zdrowy żurek świąteczny.
    Oceń przepis
    Wydrukuj
    Składniki
    1. 1/2 litra wody przegotowanej, ostudzonej
    2. 1/2 szklanki mąki gryczanej
    3. skórka od chleba razowego na zakwasie
    4. 1 ząbek czosnku obrany i przepołowiony
    5. chwila cierpliwości/ dobra jakość składników/ sterylne warunki przygotowania
    Przygotowanie
    1. Do słoika wlej wodę, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
    2. Dorzuć czosnek i skórkę od chleba.
    3. Przykryj ściereczką, obwiąż sznurkiem, lub zaciśnij gumką recepturką od zewnątrz.
    4. Odstaw w ciepłe, ale zaciemnione miejsce.
    5. Po 3-4 dniach przeprowadź test: skosztuj, czy jest kwaśny, a nie czuć pleśni. Używaj podczas gotowania żuru wielkanocnego.
    Wskazówki
    1. I jeszcze rada z ostatniej chwili, która zwiększy szansę na udany zakwas. Nastawiając zakwas, dodajcie odrobinę wody z ogórków, a zamiast ściereczki możecie użyć jałowej gazy z apteki.
    Rakicka Food Concept http://rakickafoodconcept.pl/

2 thoughts on “Zakwas na Żur Wielkanocny”

    1. Jak najbardziej żytnia się tutaj sprawdzi. Niezależnie od użytej mąki: jaglanej, żytniej, gryczanej zakwas da nam jedynie kwaśność i nie zmieni smaku żuru 🙂 Pszennej się wystrzegamy, bo ani w niej witamin, ani błonnika, tylko gwałtownie podniesie nam stężenie glukozy we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *