zakwas na barszcz czerwony wigilijny

Zakwas na barszcz czerwony

Marzy ci się wigilijny barszcz czerwony z uszkami? Koniecznie w tym roku zrób zakwas na barszcz czerwony 

Najczęściej w polskich domach do zrobienia barszczu czerwonego wykorzystuje się gotowy koncentrat lub proszek. Roi się w nich od glutaminianu sodu, cukru, syropu glukozowo- fruzktozowego, zbędnej soli i aromatów.

Słysząc zakwas na barszcz od razu kojarzymy go z białym barszczem/żurkiem. Tymczasem taki koncentrat, taką bazę, taki zakwas robi się również do barszczu czerwonego. Wystarczy tydzień w ciepłym miejscu i gotowe.

 

Do zrobienia zakwasu potrzebujecie:

  • świeżych, jędrnych buraków, umyjcie je, obierzcie, pokrójcie zarówno na plasterki, jak i ćwiartki, ósemki
  • słoja szklanego
  • przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach, czosnek, odrobinę imbiru (ewentualnie kminek)
  • łyżka soli morskiej lub kłodawskiej
  • kilka łyżek soku z kiszonej kapusty (takiej bez octu w składzie)zakwas na barszcz czerwony wigilijny

 

Buraki umieśćcie w wyparzonym szklanym słoju. Zalejcie jeszcze ciepłą, przegotowaną wodą koniecznie do poziomu buraków, tak aby całe były zakryte (wówczas nie zakazi się pleśnią). Odstawcie w ciemne i ciepłe miejsce. Warto przykryć ściereczką.

Ta da! Po tygodniu zakwas gotowy.

Wystarczy go przecedzić przez gazę i wykorzystać jako petarda dla smaku barszczu wigilijnego.

zakwas na barszcz czerwony wigilijny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *