szakszuka - jaja w pomidorach

Szakszuka – jaja w pomidorach

Szakszuka brzmi egzotycznie. To tradycyjne danie śniadaniowe rodem z Tunezji, czy Bilskiego Wschodu.

Mimo tak odległego pochodzenia, wykonane ze składników ogólnie dostępnych i bardzo popularnych w Polsce: jaja i pomidory, aczkolwiek rzadko, bądź nigdy niełączonych w polskiej tradycji kulinarnej. Szakszuka – jaja w pomidorach – smakuje wyśmienicie.

Szakszuka - jaja w pomidorach
Szybki i smaczny sposób na śniadanie z jajami i pomidorami.
Oceń przepis
Wydrukuj
Czas gotowania/pieczenia
7 min
Czas gotowania/pieczenia
7 min
Składniki
  1. pół ząbka polskiego czosnku
  2. 2 pomidory
  3. 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  4. 2 jaja wiejskie
  5. sól, pieprz, chilli, oregano
Przygotowanie
  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  2. Oliwę podgrzej na patelni, podsmaż chwilę wyciśnięty lub starty na tarce czosnek.
  3. Dodaj pomidory wraz z miąższem i mieszaj około 4 minuty, przypraw pieprzem, chilli i oregano.
  4. Wbij 2 jaja i gotuj pod pokrywką jeszcze 3 minutki, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało idealnie płynne.
  5. Posól odrobinę przed podaniem.
  6. Serwuj z patelni.
Wskazówki
  1. Wartość energetyczna:
  2. 229 kcal, 12,8g białka, 16,6g tłuszczy, 8,8g węglowodanów, potas 555,7mg (11% dziennego zapotrzebowania), foliany 82,7µg (1/4 zapotrzebowania).
  3. Składniki pokarmowe w płynnym żółtku są dla nas bardzo dobrze przyswajalne i łatwiej strawne.
Rakicka Food Concept http://rakickafoodconcept.pl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *