ścieranie na tarce powoduje straty witamin

Ścieranie na tarce powoduje straty witamin

Czy ścierając warzywa na tarce ścieramy ich wartości?

Zastanawiałeś się, czy ścieranie na tarce powoduje straty witamin?

Odpowiedź prosta:

zależy od tworzywa, z którego jest wykonana tarka.

Stal nierdzewna jest najbezpieczniejsza dla witamin i pozostałego bogactwa, które się kryje w warzywach i owocach. Szczególnie narażona na ubytki jest witamina C. 

Sprawdź czy tarka, z której korzystasz nie jest przypadkiem zaśniedziała i lekko przyrdzewiała.

 

ścieranie na tarce a straty witamin

Tak, tak już pora na zainwestowanie w taką ze stali nierdzewnej!

Powyższa wskazówka odnośnie zwracania uwagi na rodzaj tworzywa wykorzystywanego w produkcji sprzętów kuchennych ma zastosowanie również w przypadku pozostałych sprzętów metalowych takich jak: noże, obieraczki czy nożyczki.

Ścieranie na tarce wykonanej ze stali nierdzewnej zapobiega stratom witamin produktów.

 

A wiecie, że kuchnia ma także sporo wspólnego z muzyką. Mianowicie jedna z tarek nosi nazwę mandolina. Tylko w tym przypadku trzeba uważać na palce. Przykładową mandolinę możecie podejrzeć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *