menu ostatkowe

Pyszne menu ostatkowe

Pyszne menu ostatkowe z Dnia Otwartego w Rakicka Food Concept świetnie sprawdzi się w trakcie imprezy ze znajomymi i rodziną. Sprawdź sposób wykonania pizzerek na cieście francuskim, quiche lorraine na cieście razowym i owocowego smoothie.

Pyszne menu ostatkowe:

Pizzerki

Składniki:

Ciasto francuskie gotowemenu ostatkowe

100g pieczarek

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

mielone chili, cząber, sól

ulubiony ser żółty do posypania plus 1 łyżka startego parmezanu

 

Wykonanie:

Pieczarki zetrzyj na tarce, podduś na wodzie, posól i dopraw cząbrem. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek z chili, dodaj koncentrat. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto podziel na paski. Każdy kawałek posmaruj lekko podkładem z koncentratu, nałóż pieczarki i posyp serem. Piecz do złotego koloru w temperaturze 210⁰C. Pizzerki gotowe.

Quiche lorraine na cieście razowym

Danie wykonane według tego przepisu:

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/quiche_lorraine/przepis.html

Zamień połowę mąki pszennej na żytnią razową

Zamień cały ser mascarpone na ricottę (zdecydowanie mniej tłuszczu)

Zamień karczochy na suszone pomidory (będzie potas)

Smoothie na mleczku kokosowym

Zblenduj owoce: u mnie kiwi, banan, gruszka z mleczkiem kokosowym. Dodaj sok z limonki i nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) – spora dawka kwasów omega 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *