puszyste pankejki bez cukru

Puszyste pankejki bez cukru

——–For English scroll down——–

Pankejki bez cukru – niezwykle puszyste, musisz tylko pamiętać o kilku ważnych krokach.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej (około 180g)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • o,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
składniki na pankejki

Wykonanie:

Składniki wyjmij z lodówki, aby się ogrzały. Najlepiej przez noc. Przesiej mąkę, unikniesz grudek.

Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, 2 łyżki ksylitolu, sodę, sól. Odstaw na bok.

Masło rozpuść, ostudź. Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij trzepaczką na delikatną pianę, nie na sztywno. Dodaj mleko.

wykonanie pankejków

Żółtka rozmieszaj tą samą trzepaczką z jedną łyżką ksylitolu. Dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj. Miksturę przelej delikatnie do białek. Połącz składniki.

Delikatnie dodaj mąkę do mokrych składników. Przemieszaj kilka razy, pozostaw nawet z małymi grudkami. Wstaw na chwilę do lodówki.

masa na pankejki bez cukru

Smaż na płaskiej patelni bez użycia tłuszczu. Obracaj sylikonową łopatką.

smażenie pankejków
puszyste pankejki bez cukru

Fluffy Pancakes Without Sugar

Ingredients:

  • 1 cup spelt flour (180 grams)
  • 2 tablespoons granulated erythritol
  • 0,5 teaspoon baking powder
  • 0,5 teaspoon baking soda
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon butter, melted
  • 2 each eggs, yolks and white separated
  • 1 cup milk
  • 1 tablespoon granulated erythritol

Method:

Mix all dry ingredients. Sift the flour through a sieve.

Melt the butter over medium low heat.
Crack the eggs and separate the yolks and the whites (save both.) Whisk the egg whites until fluffy (like a whiskey sour consistency). Add the milk to the egg whites.

In a separate bowl, stir the yolks until blended. Add the erythritol. Stir to incorporate. Add the cooled, melted butter slowly into the egg yolk mixture. Slowly whisk the yolk mixture into the egg white mixture until fully incorporated.

Slowly whisk the flour mixture into the wet mixture so that no clumps form. Whisk through to fluffy consistency and refrigerate for few minutes.

Fry in a pan.

fluffy pancakes without sugar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *