pieczona owsianka

Pieczona owsianka

——–For English scroll down——–

Sposób na szybkie śniadanie na wynos lub podgrzana jako słodkie śniadanie do porannej kawy. Pieczona owsianka idealna także dla osób, które nie przepadają za tradycyjną owsianką!

Składniki:

  • 250g (2 szklanki) płatków owsianych górskich (unikać błyskawicznych)
  • 2 szklanki mleka (można użyć roślinnego)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 40g mąki kokosowej lub wiórek kokosowych
  • 2 banany
  • mrożone jagody
  • 50g pistacji
  • 50g dowolnych orzechów
  • 2 jaja
  • masło lub olej do wysmarowania formy
składniki pieczonej owsianki

Wykonanie:

Mleko zagotować wraz z syropem klonowym. Wrzucić płatki owsiane i mąkę kokosową. Odstawić z ognia, aż płatki nasiąkną i wchłoną całe mleko.

płatki owsiane z mlekiem

Następnie dodaj orzechy, pokrojonego banana. Wymieszaj.

składowe pieczonej owsianki

Wbij 2 jaja. Dokładnie wymieszaj. Podziel masę na 2 części.

masa na pieczoną owsiankę

Do jednej dodaj rozmrożone i odsączone jagody.

bananowa i jagodowa owsianka

Wyłóż masę do formy wysmarowanej masłem. Naprzemiennie warstwa bananowa i jagodowa. Zapiekaj w 180 stopniach góra-dół 25 minut, następnie 10 minut z termoobiegiem do zarumienienia wierzchu.

gotowa owsianka przed pieczeniem

Smacznego!

pieczona owsianka

Baked Porridge

A quick take-away breakfast or as a sweet breakfast for morning coffee. Baked porridge is also perfect for people who do not like traditional porridge at all!

Ingredients:

  • 250g (2 cups) of mountain oat flakes (avoid instant)
  • 2 cups of milk (vegetable can be used)
  • 2 tbsp maple syrup
  • 40g coconut flour or coconut flakes
  • 2 bananas
  • frozen berries
  • 50g pistachios
  • 50g of any nuts
  • 2 eggs
  • butter or oil to grease the mold

Method:

Boil the milk with maple syrup. Add oatmeal and coconut flour. Set aside from the heat until the flakes soak up and absorb all the milk.

Then add nuts, chopped banana. Mix.

Add 2 eggs to the mass. Mix thoroughly. Divide the mass into 2 parts.
Add thawed and drained berries to one.

Put the masses into a form smeared with butter, alternating banana and berry layer. Bake 25 minutes up and down, then 10 minutes with hot air until the top is brown.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *