orzechy makadamia

Orzechy makadamia

Znacie orzechy ze zdjęcia? To właśnie orzechy makadamia.

Pochodzą aż z Australii. Przepyszne, a w strukturze bardzo podobne do orzechów brazylijskich. Jedne z najbardziej bogatych w  jednonienasycone kwasy tłuszczowe wśród wszystkich orzechów, sprzyjają obniżaniu cholesterolu, odżywiają mózg i ciało. Olej z tych orzechów jest częstym składnikiem szamponów i odżywek do włosów, bo bardzo dobrze wpływa na ich kondycję.

Jako zwolennik rozwiązań jedzeniowych i odżywiania wszystkich komórek od środka wolę chrupać orzechy makadamia. W smaku są niesamowite!

 

Oto sposób smacznego zastosowania orzechów makadamia.

Omlet kakaowy z orzechami makadamia
Orzechy makadamia na dokładkę do ciemnego omleta
Oceń przepis
Wydrukuj
Składniki
  1. 2 jaja
  2. 1 łyżeczka prawdziwego kakao
  3. Owoce: u mnie kiwi i banan
  4. Kilka orzechów makadamia
  5. 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie
  1. Roztrzep 2 jaja w miseczce. Wymieszaj z kakao. Nie obawiaj się grudek. Omlet wychodzi w plamki. Wylej zawiesinę jaj na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Podsmażaj z obu stron. Podawaj z owocami i orzechami makadamia.
Wskazówki
  1. Wartość energetyczna:
  2. 372kcal, 13,6g białka, 22,4g tłuszczy, 33,4g węglowodanów z owoców.
  3. Ponadto, spora dawka magnezu, folianów, wapnia, cynku i potasu oraz niemalże dobowe zapotrzebowanie na witaminę C - to dzięki kiwi.
Rakicka Food Concept http://rakickafoodconcept.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *