orzechy makadamia

Orzechy makadamia

Znacie orzechy ze zdjęcia? To właśnie orzechy makadamia.

Pochodzą aż z Australii. Przepyszne, a w strukturze bardzo podobne do orzechów brazylijskich. Jedne z najbardziej bogatych w  jednonienasycone kwasy tłuszczowe wśród wszystkich orzechów, sprzyjają obniżaniu cholesterolu, odżywiają mózg i ciało. Olej z tych orzechów jest częstym składnikiem szamponów i odżywek do włosów, bo bardzo dobrze wpływa na ich kondycję.

Jako zwolennik rozwiązań jedzeniowych i odżywiania wszystkich komórek od środka wolę chrupać orzechy makadamia. W smaku są niesamowite!

Oto sposób smacznego zastosowania orzechów makadamia.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao
  • Owoce: u mnie kiwi i banan
  • Kilka orzechów makadamia
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Wykonanie:

Roztrzep 2 jaja w miseczce. Wymieszaj z kakao. Nie obawiaj się grudek. Omlet wychodzi w plamki. Wylej zawiesinę jaj na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Podsmażaj z obu stron. Podawaj z owocami i orzechami makadamia.

orzechy makadamia

Wartość energetyczna: 

372kcal, 13,6g białka, 22,4g tłuszczy, 33,4g węglowodanów z owoców.

Ponadto, spora dawka magnezu, folianów, wapnia, cynku i potasu oraz niemalże dobowe zapotrzebowanie na witaminę C – to dzięki kiwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *