omlet z serka

Omlet z serka

——–For English scroll down——–

To absolutnie najbardziej puszysty omlet, z najprostszych składników. Przedstawiam Wam białkowy omlet z serka. Około 40g białka w porcji tego omletu. Smakuje obłędnie.

W dwóch wersjach: klasyczna i omlet GIGANT

Składniki na klasyczną wersję:

  • serek wiejski Piątnica 200g
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • ewentualnie ksylitol do osłodzenia, ewentualnie proszek do pieczenia, będzie jeszcze bardziej puszysty
  • banan
  • płatki migdałów do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Zblenduj 1/2 serka wiejskiego, mąkę, jaja, ewentualnie słodzidło i proszek.

składniki omletu z serka

Smaż na patelni z roztopionym masłem klarowanym. Wylej na rozgrzane masło, następnie skręć na mniejszy ogień i smaż pod przykryciem.

smażenie omletu

Polewa:

a. Zblenduj pozostałą cześć serka z bananem. Polej gotowy omlet. Dowolne dodatki (płatki migdałów, syrop klonowy, orzechy włoskie, nerkowce).

polewa omletu z serka

b. Wersja malinowa: do składników dodajemy mrożonych lub świeżych malin.

malinowa polewa
omlet z serka
yommi

Składniki na wersję GIGANT:

  • serek wiejski Piątnica 200g
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • ewentualnie słodzik, proszek do pieczenia
  • dowolne owoce i orzechy na wierzch
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Blendujemy cały serek, jaja, mąkę, ewentualnie proszek i słodzidło. Smażymy tak jak wersję klasyczną.

omlet z serka gigant

Na wierzchu owoce, orzeszki.

omlet z serka
porcja omletu

A tu omlety w Waszym wykonaniu:

English version

Omelette with cottage cheese

It’s absolutely the most fluffy omelette, with the simplest ingredients. I present to you a protein omelette with cottage cheese. About 40g of protein in a portion of this omelette. It tastes amazing.

Two version of this recipe: classic and giant version

Ingredients for classic version:

  • cottage cheese Piątnica 200 grams
  • 2 eggs
  • 2 tablespoons of rice flour
  • optionally xylitol for sweetening, possibly baking powder, will be even more fluffy
  • banana
  • almond flakes for sprinkling
  • clarified butter for frying

Method:

Blend 1/2 of cottage cheese, flour, eggs, possibly sweetener and powder.

Pour the mass into hot butter to the pan, then turn into smaller heat and cook under cover.

Toppings:

a. Blend the rest of the cheese with the banana. Pour the finished omelette. On top (almond flakes, maple syrup, walnuts, cashews).

b. Raspberry version: add frozen or fresh raspberries to the topping.

Ingredients for the GIANT version:

  • cottage cheese Piątnica 200 grams
  • 2 eggs
  • 4 tablespoons of rice flour
  • possibly a sweetener, baking powder
  • any fruit and nuts on top
  • clarified butter for frying

Method:

Blend all the cheese, eggs, flour, or powder and sweetener. Fry like the classic version.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *