odchudzona lasagne

Odchudzona lasagne

——–For English scroll down——– 

Sposób na zdrowszą wersję kuchni włoskiej. Jesteś ciekawy jak zrobić odchudzoną lasagne? Sprawdź przepis.

Składniki:

  • płaty makaronu do lasagne
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • mielone mięso z kurczaka lub indyka
  • passata pomidorowa lub pomidory w puszce
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • szpinak
  • ser mozzarella twardy lub inny ser żółty

Na sos beszamel: 20g masła, 2 łyżki mąki żytniej razowej, szklanka mleka 1,5%tłuszczu, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 220stopni. Na patelni na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso. Podsmaż. Zalej passatą pomidorową. Dopraw do smaku.

Szpinak opłukaj, posiekaj. Na łyżeczce oliwy podsmaż czosnek, dodaj szpinak. Podduś, odcedź nadmiar wody. Dopraw.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

W naczyniu żaroodpornym ułóż obok siebie płaty makaronu. Przełóż warstwą sosu pomidorowego, nałóż szpinak, posyp częścią sera. Następnie układaj kolejne warstwy: makaron, sos, szpinak, ser. Ostatnia warstwa powinna kończyć się makaronem.

wykonanie lasagne

Zrób beszamel. W rondelku rozpuść masło na wolnym ogniu. Dodaj mąkę. Wymieszaj. Zalej zimnym mlekiem. Wymieszaj dokładnie. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem, gałką.

beszamel na lasagne

Polej górną warstwę makaronu na lasagne. Posyp resztką sera żółtego.

Piecz w 220 stopniach 20minut.

Podawaj z sosem czosnkowym: jogurt naturalny, czosnek, dowolne zioła.

odchudzona lasagne

Lasagna Recipe

A way to a healthier version of Italian cuisine. Are you curious how to make that lasagne? Check the recipe.

Ingredients:

  • ready lasagna noodles
  • a tablespoon of olive oil
  • 1/2 of onion
  • 2 garlic cloves
  • minced chicken or turkey meat
  • tomato passata or canned tomatoes
  • spices: salt, pepper, basil, oregano
  • spinach
  • mozzarella or other hard cheese

For béchamel sauce: 20g butter, 2 tablespoons wholemeal rye flour, a glass of milk 1.5% fat, salt, pepper, a pinch of nutmeg

Method:

Preheat the oven to 220 degrees. Add oil to a saucepan and fry the chopped onion and garlic over medium heat. Add meat. Fry. Pour over the tomato passata. Season to taste.


Rinse the spinach, chop it. Fry the garlic on a teaspoon of oil, add spinach. Sip, strain the excess water. Season.


Grate the yellow cheese on a grater.

Arrange the sheets of pasta next to each other in an ovenproof dish. Transfer a layer of tomato sauce, put on spinach, sprinkle with part of the cheese. Then arrange the next layers: pasta, sauce, spinach, cheese. The last layer should end with pasta.

Make béchamel sauce. In a saucepan, melt the butter on a slow fire. Add flour. Mix. Pour cold milk. Mix thoroughly. Simmer until the sauce thickens. Season with salt, pepper and scoop.

Pour the top layer of pasta over lasagne. Sprinkle with the leftover cheese.

Bake at 220 degrees 20 minutes.

Serve with garlic sauce: natural yogurt, garlic, herbs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *