muffiny z mąki kokosowej

Muffiny z mąki kokosowej

Obłędne muffiny z mąki kokosowej z kawałkami czekolady. Bardzo szybkie w wykonaniu. Słodkie a bez cukru. Wypróbuj przepis już dzisiaj.

Koniecznie przetestuj ten przepis. Zero dodatku cukru. Muffiny z mąki kokosowej.

Składniki na około 18 sztuk:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, najlepiej takiej minimum 70% kakao.
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
  • orzechy włoskie posiekane około 1/2 szklanki
  • dowolne owoce na wierzch (np. po borówce lub malinie)

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka krowiego (lub w wersji laktozafree np. mleko kokosowe w tej samej ilości), jeśli masa będzie za sucha, dodaj więcej mleka
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 jajo

muffiny z mąki kokosowej

Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie suche składniki. Osobno wymieszaj ze sobą składniki mokre.

Pozostaje już tylko dodać suche do mokrych i dobrze całość wymieszać. Pozostaną grudki z orzechów, a cała masa będzie dość gęsta. Jeśli jednak konsystencja będzie aż nadto zbita, dodaj jeszcze mleka.

Przekładaj do sylikonowych foremek. Piecz góra – dół w 205 stopniach 20 minut. Studź na kratce.

muffiny z mąki kokosowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *