Meat ballsy, czyli klopsy

Meat ballsy, czyli klopsy w sosie pomidorowym z makaronem, zapiekane w piekarniku. Wypróbuj ten pyszny przepis już dziś! Ps. dzieci go uwielbiają.

Jeśli nie masz pomysłu na obiad dla całej rodziny, a jednocześnie chcesz zjeść coś, po czym nie będziesz czuć się ciężko, to propozycja dla Ciebie. Meat ballsy, czyli klopsy to minimum pracy, a najedzą się wszyscy.

Składniki:

  • mięso mielone: mieszanina wieprzowego i wołowego lub mięso z indyka
  • czosnek
  • jajo
  • marchew
  • natka pietruszki
  • passata pomidorowa
  • przyprawy: cząber, sól, pieprz, zioła dalmatyńskie, wędzona papryka
  • ugotowany makaron durum
  • parmezan do potarcia na wierzchu
składniki meat ballsów

Wykonanie:

meat ballsy, czyli klopsy

Mięso mielone, doprawione ziołami, wędzoną papryką, ziołami dalmatyńskimi, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, tarta marchew na cienkich oczkach, 1 jajo, sól, pieprz. Wymieszaj składniki i dobrze wyrób mięso. Uformuj kule równej wielkości, aby upiekły się równomiernie. Meat ballsy rozłóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

meat ballsy
meat ballsy

Klopsy zapiekaj w 200 stopniach około 15 minut z termoobiegiem. Następnie zalej meat ballsy passatą pomidorową i dopraw ziołami (moja ulubiona mieszanka to zioła dalmatyńskie). W tym czasie ugotuj makaron al’dente.

upieczone meat ballsy

Zapiekaj jeszcze 10 minut. Podawaj z makaronem, potrzyj parmezanem.

gotowe klopsy z makaronem
Pyszne meat ballsy, czyli klopsy w sosie pomidorowym z makaronem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *