gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Sposób na gulasz wołowy. Delikatne mięso, rozpływające się w ustach, domowym sposobem.

Składniki:

  • wołowina (roastbef lub rozbratel, łopatka lub karczek, a ostatnio robiłam nawet z pręgi wołowej, czyli najbardziej trudnej do obróbki części wołowiny i też wyszedł mięciutki)
  • cebula, czosnekgulasz wołowy
  • marchewki, pietruszka
  • passata pomidorowa w kartoniku lub szkle
  • wino czerwone wytrawne
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, rozmaryn świeży lub suszony, kurkuma
  • olej kokosowy do smażenia
  • łyżka dowolnej mąki bezglutenowej (z cieciorki, ryżowej)

Wykonanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę. Warzywa umyj, pokrój na większe kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Otwórz wino i sprawdź jego jakość 🙂gulasz wołowy

Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż mięso. Smaż partiami, aby się szybko podsmażyło i zamknęło w środku soki. Przełóż do naczynia do zapiekania. Na odrobinie oleju kokosowego na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek, pokrojone warzywa.gulasz wołowy

Podsmaż, następnie przełóż do mięsa. Patelnię zalej wodą, aby zebrać z niej smaki, następnie zalej passatą pomidorową, dopraw solą, pieprzem, kurkumą. Zalej mięso i warzywa.

Do naczynia do zapiekania, w którym mamy już mięso, warzywa, passatę dolej trochę wina, dorzuć świeże gałązki rozmarynu. 

Wstaw przykryte do piekarniku i piecz w 150stopniach 2,5 godziny. Następnie sos rozmieszaj z płaską łyżką mąki i piecz jeszcze 0,5godziny bez przykrycia.

gulasz wołowy

Podawaj z gotowaną kaszą u mnie akurat pęczak. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *