Gulasz wołowy

——–For English scroll down——–

Sposób na gulasz wołowy. Delikatne mięso, rozpływające się w ustach, domowym sposobem.

Składniki:

  • wołowina (roastbef lub rozbratel, łopatka lub karczek, a ostatnio robiłam nawet z pręgi wołowej, czyli najbardziej trudnej do obróbki części wołowiny i też wyszedł mięciutki)
  • cebula, czosnek
  • marchewki, pietruszka
  • passata pomidorowa w kartoniku lub szkle
  • wino czerwone wytrawne
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, rozmaryn świeży lub suszony, kurkuma
  • masło klarowane do smażenia

gulasz wołowy

Wykonanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę. Warzywa umyj, pokrój na większe kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Otwórz wino i sprawdź jego jakość 🙂gulasz wołowy

Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż mięso. Przełóż do naczynia do zapiekania. Na odrobinie masła klarowanego na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek, pokrojone warzywa.gulasz wołowy

Następnie przełóż do mięsa. Patelnię zalej winem, aby zebrać z niej smaki, następnie zalej passatą pomidorową, dopraw solą, pieprzem, kurkumą, wędzoną papryką (spora ilość). Zagotuj. Zalej tą zawiesiną mięso i warzywa, pozostałe przyprawy.

Wstaw do piekarnika i piecz w 150 stopniach 2,5 godziny pod przykryciem. Następnie piecz jeszcze 0,5 godziny bez przykrycia.

English version

Beef goulash

Home beef stew. Delicate meat, melting in the mouth with every bite.

Ingredients:

  • beef meat (roastbef or rib)
  • onion, garlic
  • carrots, parsley
  • tomato passata
  • dry red wine
  • salt, pepper, bay leaf, smoked pepper, fresh or dried rosemary, turmeric
  • clarified butter

Method:

Cut the meat into thick cubes. Wash the vegetables and cut into larger pieces. Cut onions and garlic into cubes. Open the wine and check its quality 🙂

Fry meat on hot clarified butter and put into a baking dish. Fry onions, garlic, chopped vegetables on a little bit of clarified butter using the same pan.

Then transfer all fried vegetables into a baking dish with the meat.

Now it’s time to prepare wine sauce. Add red wine into a pan and cook until reduced to collect the flavors from it, then pour the tomato passata, season with salt, pepper, turmeric, smoked paprika (a large amount). Bring the sauce to a boil.

Use prepared sauce to pour meat, vegetables and remaining spices in the baking dish.

Put in the oven and bake at 150 degrees 2.5 hours under cover. Then bake another 0.5 hours without covering the dish.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *