gołąbki wersja fit

Gołąbki wersja fit

——–For English scroll down——–

Tym razem na tapecie kuchnia polska i tradycyjne gołąbki. Jak zrobić, aby były w wersji fit? Banalnie proste: użyj odpowiednich składników

Składniki:

  • kapusta główka
  • 500g mięso mielone z szynki wieprzowej lub drobiowe (np. z indyka)
  • 100g (masa suchego) ryż basmati (paraboiled)
  • cebula, czosnek
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, majeranek

Bulion warzywny do podlania gołąbków (seler, marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sól, lubczyk suszony, kurkuma, woda)

Sos pomidorowy:

  • 250ml passaty pomidorowej
  • łyżka oliwa z oliwek
  • czosnek, bazylia, cząber

gołąbki wersja fit

Wykonanie:

Sparz kapustę: w dużym garnku zagotuj wodę. Ze środka kapusty wytnij głąb. Włóż tak przygotowaną kapustę do wrzącej wody, tym wyciętym do dołu. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie wystudź i porozdzielaj liście. Wytnij zgrubiałe części liści.

Przygotuj farsz: ryż koniecznie basmati ugotuj, wymieszaj jeszcze ciepły z mielonym mięsem i przyprawami (lubczyk, majeranek, oregano). Na łyżce oliwy z oliwek podsmaż czosnek z cebulką. Dodaj do farszu. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

Zawijaj farsz w liście kapusty. 

Na dno blaszki poukładaj pozostałe liście. Na nich zawinięte gołąbki, ściśle jeden obok drugiego, zawiniętym do dołu. Całość zalej bulionem warzywnym. Na wierzchu przykryj liśćmi. Zapiekaj w piekarniku 30 minut w 180 stopniach.

Podawaj polane sosem pomidorowym: na łyżce oliwy z oliwek podsmaż rozgnieciony czosnek. Dodaj passaty pomidorowej z kartonika. Chwilę gotuj. Dopraw cząbrem, solą, pieprzem, lubczykiem. 

Pyszne gołąbki w wersji fit gotowe!

Co w nich takiego specjalnego? 

  1. ryż basmati zamiast zwykłego lepiącego ryżu wolniej uwalnia cukier
  2. bulion i gołąbki bez dodatku kostek rosołowych, maggi, vegety, jarzynki (glutaminianu sodu)
  3. domowy sos pomidorowy zamiast keczupu o najprostszym możliwym składzie, pychota i bogactwo potasu i likopenu
  4. kapustę warto jeść, zawiera substancje antynowotworowe

English version

Fit cabbage rolls

This time, Polish cuisine and traditional stuffed cabbage on the tablle. How to make it in the fit version? Plain and simple: use the right ingredients.

Ingredients:

  • cabbage
  • 500g minced meat (Pork or poultry e.g. turkey)
  • 100g (dry weight) basmati rice (paraboiled)
  • onion, garlic
  • salt, pepper, oregano, lovage, marjoram

Vegetable broth for cabbage rolls (Celery, carrot, parsley, leek, allspice, black pepper grains, salt, dried lovage, turmeric, water).

Tomato sauce:

  • 250 ml tomato passata
  • tablespoon of olive oil
  • garlic, basil, savory

Method:

Brew the cabbage: boil water in a large pot. Remove the cabbage stump from the center of the cabbage. Put the prepared cabbage into boiling water. Cook on low heat for about 10 minutes. Then, cool and divide the leaves. Cut off the thickened parts of the leaves.

Prepare the stuffing: Cook basmati rice, mix it (when it’s still warm) with ground meat and spices (lovage, marjoram, oregano). Fry garlic and onion on pan (tablespoon of olive oil) and add it to stuffing. Mix thoroughly. Season with salt and pepper.

Wrap the stuffing into the cabbage leaves.

Put wrapped cabbage rolls (closely side by side, rolled down to tray) on remaining cabbage leaves on the bottom of the cooking tray. Covered the whole with prepared vegetable broth. Cover with cabbage leaves on top. Bake in the oven for 30 minutes at 180 degrees.

Serve topped with tomato sauce: Fry crushed garlic (use spoon of olive oil). Add the tomato passata. Cook for a moment. Season with a savory, salt, pepper, lovage.

Delicious stuffed cabbage in the fit version!

What’s so special about them?

  • basmati rice releases the sugar more slowly in contrary to the usual sticky rice
  • broth and cabbage rolls prepared without stock/bouillon cubes, maggi seasoning souce, monosodium glutamate
  • homemade tomato sauce richness of potassium and lycopene instead of ketchup with the simplest composition and
  • cabbage is worth eating, it contains anti-cancer substances

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *