Fit szarlotka z owsianą kruszonką

Dużo słodkiego nadzienia, zwyczajne składniki i ta kruszonka. Cudo.
To nie jest przepis z kategorii: wymieszaj składniki i wrzuć do piekarnika. Kto raz robił kruche ciasto ten wie, że musi ono skruszeć w lodówce. Czas oczekiwania rekompensuje smak tej fit szarlotki z owsianą kruszonką. Można zrobić słodkie ciasto bez grama cukru z cukierniczki? Można.

Składniki na tortownicę około 26cm:

  • Kruche ciasto:
  • 250g mąki orkiszowej tortowej, (w wersji glutenfree mąka ryżowa)
  • 80g zmielonego na puder ksylitolu
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka
  • 125g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenienia
  • Nadzienie:
  • 2kg jabłek (wybierzcie różne: szampion, bardziej winne, twardsze i bardziej kruche w sumie 2kg)
  • 100g miękkich daktyli suszonych (około 10 sztuk, jeśli są suche to warto je namoczyć)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Kruszonka:
  • reszta masła około 75g
  • łyżka miodu
  • 50g płatków owsianych górskich (około 5 łyżek)
  • 5 łyżek płatków migdałów
sklaniki na szarlotke

Wykonanie:

Do miski wrzuć wszystkie składniki na ciasto. Przy użyciu noża posiekaj masło, tak aby połączyło się z pozostałymi składnikami (im mniej dotykasz kruche ciasto rękami, tym będzie bardziej kruche po upieczeniu). Następnie zagnieć całość już ręką. Zawiń w folię i wrzuć do lodówki na około godzinę.

kruche ciasto
gotowe kruche ciasto

W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na dość małe kawałki. Daktyle posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć wszystko do garnka, podlej wodą lub wodą spod daktyli. Nieduża ilość. Dopraw cynamonem. Smaż na wolnym ogniu, aż jabłka się rozprażą i nadzienie będzie zwarte. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarło do garnka.

składniki nadzienia
gotowe nadzienie
Już gotowe nadzienie, zwarte, woda odparowała

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód tortownicy, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół około 15 minut. Pozostałe ciasto przechowuj jeszcze w lodówce.

spód szarlotki
podpieczony spód szarlotki

Blaszkę z podpieczonym spodem przestudź. W tym czasie przygotuj kruszonkę.

Wymieszaj palcami lub widelcem masło, płatki owsiane, płatki migdałowe i miód do połączenia się. Kruszonka gotowa.

fit kruszonka owsianka

Z reszty ciasta rozwałkować placek i wyciąć pasy do wyklejenia boków formy tortownicy, do około 3/4 wysokości.

Wyłożyć całe nadzienie. Poskubać na wierzchu przygotowaną kruszonką. Boki, jeśli wystają za bardzo można pozaginać do środka ciasta.

fit szarlotka
złożona szarlotka z kruszonką

Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku góra-dół bez termoobiegu na środkowym poziomie około 20minut, aż góra się zarumieni.

fit szarlotka z owsianką kruszonką
gotowa szarlotka

Można zajadać 🙂

fit szarlotka z owsianą kruszonką

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *