dlaczego warto jeść kiełki

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to takie małe tykające bomby witaminowo – minerałowe. To z nich powstają całe rośliny.

Dlaczego warto jeść kiełki?

Obfitują w błonnik.

Zawierają aminokwasy do budowy białek – polecane wegetarianom.

Znajdziesz w nich potas, magnez, którego brakuje w codziennej diecie wielu z nas, z czym często spotykam się przed wprowadzeniem jadłospisu u swoich Pacjentów.DSC_9704

Zawierają witaminę C – wspomagająco na odporność.

Bogactwo antyoksydantów – działają przeciwnowotworowo.

Kiełki to żelazo (zwłaszcza kiełki lucerny) – przy anemii.

Szukasz folianów, to sięgnij po kiełki – zwłaszcza dla kobiet w ciąży i przyjmujących antykoncepcję.

W małej objętości znajduje się dużo wartości, przez co łatwo zjeść większą ilość na raz. Za to są niskokaloryczne.DSC_9784

 

 

Można je dodawać do wielu dań: sałatek, drugiego dania, posypywać zupy, kanapki, omlety, jajecznicę.

Różnorodność smaków kiełków powoduje, że się nie nudzą: brokuła, rzodkiewki, lucerny, soczewicy, buraka, rzeżuchy i wiele innych.

Kiełki łatwo się trawią.DSC_9787

Mają działanie żółciopędne, co ułatwia trawienie tłuszczów.

Zamieńcie suplementy diety z apteki na kiełki! To prosty sposób na wzbogacenie codziennego jadłospisu.

Można je wyhodować samemu na 2 sposoby: na ligninie lub w ziemi. Nasionka są ogólnie dostępne. Już po kilku dniach mamy świeże kiełki.

Można je także kupić w sklepach, warzywniakach.DSC_9824

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *