czekoladowe babeczki z fasoli

Czekoladowe babeczki z fasoli

——–For English scroll down——–

Proste czekoladowe babeczki z fasoli bez grama mąki. Idealnie czekoladowe i słodkie.

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 jaja wiejskie
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki prawdziwego kakao
  • 2 banany dojrzałe (z brązowymi plamkami)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu lub zmielony erytrytol
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Fasolę opłukaj kilkukrotnie wodą i odsącz na sitku. Czekoladę pokrusz i rozpuść najlepiej w kąpieli wodnej.

czekoladowe babeczki z fasoli
czekoladowe babeczki z fasoli

Zblenduj razem wszystkie składniki. Kolejność ich dodawania nie ma znaczenia.

Nałóż do silikonowych foremek. Z wierzchu możesz posypać wiórkami kokosowymi.

czekoladowe babeczki z fasoli

Piecz 25 minut w 190⁰C (bez termoobiegu). Studź na kratce.

czekoladowe babeczki z fasoli
czekoladowe babeczki z fasoli
Czekoladowe babeczki z fasoli

English version

Bean chocolate cupcakes

Simple flourless bean chocolate cupcakes.

Ingredients:

  • 2 cans of kidney beans
  • 3 eggs
  • a plate of dark chocolate
  • 2 teaspoons of cocoa
  • 2 ripes bananas (with brown spots)
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 2 tablespoons of honey or erythritol
  • a teaspoon of cinnamon

Method:

Rinse the beans several times with water and filter them in a sieve. Crumble the chocolate and melt in a water bath.

Blend all ingredients together. The order in which they are added does not matter.

Insert into silicone cupcakes liners. You can sprinkle them with coconut chips on the top.

Bake 25 minutes at 190⁰C.

5 thoughts on “Czekoladowe babeczki z fasoli”

  1. Swietny pomysl, jednak jak dla nas troche za gorzkie (a nie przedpadamy za super slodkimi babeczkami 😉 )
    Nastepnym razem damy lyzeczke gorzkiego kakao 😉 swietna konsystencja – babeczki wyszly wilgotne 😉 pozdrawiam 🙂

    1. Warto zaczekać na naprawdę mocno dojrzałe banany, można też dodać ekstra banana albo zrezygnować z kakao 🙂 Cieszę się, że struktura ciasta się spodobała 🙂

  2. Pani Ewo dobrym sposobem na dosłodzenie babeczek jest dodanie namoczonych i blendowanych kilku daktyli, jako zdrowego zamiennika cukru 🙂

  3. Zrobiłam jak Pani radziła – poczekałam aż banan będzie bardzo dojrzały – wczesniej uzylam „po prostu banana” 😉 i pamiętam, że trochę „zalatywało surowizną” 😉 W sumie odpisuję dopiero teraz, ale od roku to jeden z moich ulubionych przepisow 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *