babeczki czekoladowe z fasoli

Czekoladowe babeczki z fasoli

Babeczki czekoladowe z fasoli bez użycia mąki. Idealna struktura ciasta i mocny czekoladowy aromat, a to wszystko bez rafinowanego cukru.

Już dziś przygotuj czekoladowe babeczki z fasoli.

Czekoladowe babeczki z fasoli
Proste babeczki czekoladowe bez grama mąki. Idealnie czekoladowe i słodkie.
Oceń przepis
Wydrukuj
Czas gotowania/pieczenia
25 min
Czas gotowania/pieczenia
25 min
Składniki
  1. 2 puszki czerwonej fasoli
  2. 3 jaja wiejskie
  3. 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  4. 2 łyżki prawdziwego kakao
  5. 2 banany dojrzałe (z brązowymi plamkami)
  6. 1 łyżeczka sody
  7. 1 łyżka miodu
  8. Przyprawy: cynamon, wanilia
Przygotowanie
  1. Fasolę opłukaj kilkukrotnie wodą i odsącz na sitku. Czekoladę pokrusz i rozpuść najlepiej w kąpieli wodnej. Zblenduj razem wszystkie składniki. Kolejność ich dodawania nie ma znaczenia.
  2. Nałóż do sylikonowych foremek. Z wierzchu możesz posypać wiórkami kokosowymi.
  3. Piecz 25 minut w 190⁰C. Studź na kratce.
Wskazówki
  1. Wartość energetyczna:
  2. 1 babeczka to około 40g/ 92kcal, białko 4g, tłuszcze 3g, węglowodany 12g, magnez 28mg (10% dziennego zapotrzebowania w jednej babeczce)
Rakicka Food Concept http://rakickafoodconcept.pl/

5 thoughts on “Czekoladowe babeczki z fasoli”

  1. Swietny pomysl, jednak jak dla nas troche za gorzkie (a nie przedpadamy za super slodkimi babeczkami 😉 )
    Nastepnym razem damy lyzeczke gorzkiego kakao 😉 swietna konsystencja – babeczki wyszly wilgotne 😉 pozdrawiam 🙂

    1. Warto zaczekać na naprawdę mocno dojrzałe banany, można też dodać ekstra banana albo zrezygnować z kakao 🙂 Cieszę się, że struktura ciasta się spodobała 🙂

  2. Pani Ewo dobrym sposobem na dosłodzenie babeczek jest dodanie namoczonych i blendowanych kilku daktyli, jako zdrowego zamiennika cukru 🙂

  3. Zrobiłam jak Pani radziła – poczekałam aż banan będzie bardzo dojrzały – wczesniej uzylam “po prostu banana” 😉 i pamiętam, że trochę “zalatywało surowizną” 😉 W sumie odpisuję dopiero teraz, ale od roku to jeden z moich ulubionych przepisow 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *