ciasto gruszkowo-czekoladowe

Ciasto gruszkowo-czekoladowe

Bardzo szybkie ciasto gruszkowo-czekoladowe bez cukru. Sztos przepis!

Składniki:

  • szklanka mieszanki mąki: 1/3 szklanki mąki ryżowej, 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g ksylitolu
  • 100g orzechów laskowych
  • 2 jaja
  • 175g masła pokrojonego w kostkę
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 5 gruszek

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. 2 gruszki pokrój w kostkę, pozostałe pokrój na plastry.

Orzechy laskowe zmiel. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.

Następnie dodaj masło i zrób z tego kruszonkę. Następnie cukier i jaja. Wymieszaj do połączenia składników.

W ostatnim kroku dodaj czekoladę i gruszkę. Wymieszaj.

Masę przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu porozkładaj gruszki pokrojone w plastry. Piecz w 160 stopniach góra-dół około godziny lub dłużej, aż do suchego patyczka.

Podawać koniecznie ciepłe (czekolada wówczas jest przyjemnie rozpuszczona). Można je podgrzewać przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *