chińskie

Chińskie

Prosty przepis na danie chińskie z woka/patelni. Makaron sojowy z chrupiącym groszkiem cukrowym, pędami babusa i aromatycznym kurczakiem.

Składniki:

  • 50g makaronu sojowego
  • 200g piersi kurczaka
  • szczypiorek razem z cebulką
  • groszek cukrowy
  • pędy bambusa w plastrach marynowane
  • kiełki fasoli mung marynowane
  • grzyby shiitake opcjonalnie
  • olej kokosowy, sos sojowy, świeży imbir tarty, nerkowce, sezamchińskie

Wykonanie:

Makaron zalać wrzątkiem, odstawić. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek i cebulę. W woku lub na zwykłej patelni rozgrzać olej, dodać nerkowce, cebulkę i imbir, chwilę podgrzać, dodać mięso, zwiększyć płomień i podsmażyć z każdej strony. Zalać sosem sojowym. Dodaj groszek, pędy bambusa, kiełki i grzybki. Jeszcze chwilę podgrzewać. Dodać makaron. Doprawić sosem sojowym, na wierzchu sezam i szczypiorek.

chińskie

Takie szybkie danie, to dobra alternatywa na zimę, kiedy jesteśmy już przesyceni ciepłymi gulaszami i rozgrzewającymi zupami i jest chętka na coś zielonego, chrupiącego i świeżego.

Potestujcie różne warianty. Możecie zamienić kurczaka na krewetki lub tofu. Zamiast groszku cukrowego dodać posiekaną kapustę pak choi. Zamienić grzybki. Kombinacji jest całe mnóstwo.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *