chińskie

Chińskie

Prosty przepis na danie chińskie z woka/patelni. Makaron sojowy z chrupiącym groszkiem cukrowym, pędami babusa i aromatycznym kurczakiem.

Składniki:

  • 50g makaronu sojowego
  • 200g piersi kurczaka
  • szczypiorek razem z cebulką
  • groszek cukrowy
  • pędy bambusa w plastrach marynowane
  • kiełki fasoli mung marynowane
  • grzyby shiitake opcjonalnie
  • olej kokosowy, sos sojowy, świeży imbir tarty, nerkowce, sezamchińskie

Wykonanie:

Makaron zalać wrzątkiem, odstawić. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek i cebulę. W woku lub na zwykłej patelni rozgrzać olej, dodać nerkowce, cebulkę i imbir, chwilę podgrzać, dodać mięso, zwiększyć płomień i podsmażyć z każdej strony. Zalać sosem sojowym. Dodaj groszek, pędy bambusa, kiełki i grzybki. Jeszcze chwilę podgrzewać. Dodać makaron. Doprawić sosem sojowym, na wierzchu sezam i szczypiorek.

chińskie

Takie szybkie danie, to dobra alternatywa na zimę, kiedy jesteśmy już przesyceni ciepłymi gulaszami i rozgrzewającymi zupami i jest chętka na coś zielonego, chrupiącego i świeżego.

Potestujcie różne warianty. Możecie zamienić kurczaka na krewetki lub tofu. Zamiast groszku cukrowego dodać posiekaną kapustę pak choi. Zamienić grzybki. Kombinacji jest całe mnóstwo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *