oponki z mascarpone

Białkowe oponki z ricottą

Ostatki to czas rozpusty. Jestem zdania, że jeśli grzeszyć to smakołykami przygotowanymi własnoręcznie. A w dodatku te oponki są białkowe! Kombinacja idealna!

Można wówczas dobrać rodzaj mąki, cukier zamienić na słodzik, a i tłuszcz na którym smażymy jest świeży i nieprzepalony, przez co zdrowszy. Wielkość również ma znaczenie – zrób małe oponki i podziel się z najbliższymi.

Oponki z ricottą przepis na około 50 małych sztuk

Białkowe oponki z ricottą
Słodkie, a bez cukru oponki z ricottą.
Oceń przepis
Wydrukuj
Łączny czas
30 min
Łączny czas
30 min
Składniki
  1. 125g mąki pszennej (szklanka)
  2. 125g różnych mąk, które były pod ręką (ryżowa, gryczana, kukurydziana, żytnia, orkiszowa)
  3. 1 i pół łyżeczki sody oczyszczonej
  4. 250g sera ricotta
  5. 1/3 szklanki zmielonego na puder słodzika u mnie erytrytol (zerokaloryczny!, a mocno słodki)
  6. 2 wiejskie jaja
  7. Odrobina wódki, by oponki nie wchłaniały tyle tłuszczu
  8. Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie
  1. Zmieszaj w misce mąki (możesz użyć pół na pół żytniej i pszennej) razem z sodą i słodzikiem. Dodaj jaja i ser ricotta oraz wódkę. Wymieszaj wstępnie, gdy ciasto jest zbyt kleiste dodaj jeszcze mąki i zagnieć.
  2. Rozwałkowuj na stolnicy na placek grubości 1 cm, podsypuj mąką, by się nie kleiło. Wycinaj kieliszkiem koła, a małą zakrętką otworki w środku.
  3. Olej podgrzej w garnku, smaż po kilka oponków, przewracaj jednokrotnie aż będą złociste. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku.
Wskazówki
  1. Wartość energetyczna:
  2. 1 oponek to około 10g, czyli 35kcal, 1,4g białka, 1,7g tłuszczy, 4g węglowodanów
  3. Bardzo dobrze smakują z domowymi powidłami.
Rakicka Food Concept http://rakickafoodconcept.pl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *