banana bread - chlebek bananowy

Banana Bread – chlebek bananowy

——–For English scroll down——– 

Pyszny i pożywny chlebek bananowy z prostych składników. Czy banana bread może być jeszcze zdrowszy? Ten przepis udowadnia, że tak!

Składniki:

  • 280g mąki orkiszowej
  • 2 banany
  • 180g jogurtu naturalnego (np. grecki)
  • 3 jaja
  • 70g ksylitolu zmielonego na puder
  • 60g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia
  • 50g rodzynek
  • 60g dowolnych orzechów
składniki banana bread

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180stopni z termoobiegiem. Przygotuj foremkę keksówkę – natłuść masłem lub oleje, obsyp mąką.

Zblenduj banany, jogurt i wanilię na gładką masę.

blenduj banan z jogurtem

W dużej misce utrzyj mikserem masło z ksylitolem. Dodawaj stopniowo po jednym jaju. Ubijaj całość około 5 minut.

masa na banana bread

Dodaj zblendowanego banana. Miksuj do połączenia składników.

Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Dodaj orzechy i rodzynki.

Banana Bread

Dość gęstą masę wylej do foremki.

Chlebek bananowy

Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem 45 minut, następnie 15 minut już bez termoobiegu, do suchego patyczka. Skórką będzie dość mocno przyrumieniona. Studź 15 minut przed wyjęciem.

Banana bread - chlebek bananowy

Banana Bread

A delicious and nutritious banana bread with simple ingredients. Can banana bread be even healthier? This recipe proves it!

Ingredients:

  • 60 grams unsalted butter, softened, plus more for greasing
  • 280 grams spelled flour, plus more for dusting
  • 180 grams yogurt
  • vanilla
  • 2 peeled bananas
  • 3 large eggs
  • 70 grams xylitol
  • 2 teaspoons baking soda
  • 50 grams raisins
  • 60 grams chopped nuts

Method:

Heat the oven to 180 Celsius deegres. Grease the inside of a loaf pan with some butter and dust with flour. Set aside.

Place the yogurt, vanilla, and the bananas into a blender and purée until smooth.

In a large bowl and using a hand mixer, cream the butter and the xylitol together until light and fluffy. Add the eggs, one at a time, and beat until combined and pale. Add the banana mixture and mix until combined, about 5 minutes, then stir in the flour and baking soda. Stir to combine, then stir in the raisins and nuts. Transfer to the prepared loaf pan and bake until a knife inserted into the middle comes out clean, about 45 minutes and than 15 minutes. Cool slightly before slicing and serving.

Banana Bread

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *