awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem

Co włożyć do dziurki awokado by było pysznie i zdrowo? Już dziś wypróbuj awokado zapiekane z jajkiem.

Awokado zawiera tłuszcze idealne dla naszej skóry! Warto spróbować innego sposobu jego podania.

Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem
Szybki sposób na aksamitne awokado z płynnym jajkiem.
Oceń przepis
Wydrukuj
Czas gotowania/pieczenia
15 min
Czas gotowania/pieczenia
15 min
Składniki
  1. pół dojrzałego awokado
  2. 1 wiejskie jajo
  3. sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Awokado umyj, przekrój, wyjmij pestkę, wydrąż odrobinę większy otwór.
  2. Wbij jajo, posól i popieprz.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie przyjemnie płynne.
  4. Serwuj np. z grzanką z żytniego chleba.
Wskazówki
  1. Drugą połówkę awokado przechowuj w lodówce, najlepiej z pestką i skropione sokiem z cytryny (nie ściemnieje aż tak mocno), bo przyda się do kolejnego przepisu.
  2. Wartość energetyczna:
  3. 173 kcal, białko 6,9g, tłuszcze 15g, węglowodany 5,5g, potas 487,5g (10% naszego zapotrzebowania).
Rakicka Food Concept http://rakickafoodconcept.pl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *